Украинците се бият срещу една страна, която е в процес

...
Украинците се бият срещу една страна, която е в процес
Коментари Харесай

Путин направи големия съюз между руския империализъм и радикалния ислям

Украинците се бият против една страна, която е в развой на започване на международна война против Запада и се е трансформирала в силата, която коагулира рисков съюз на съветския, китайския, иранския и турския империализъм. Това твърди в изявление за френския вестник Le Figaro писателят-философ Бернар-Анри Леви.

Бернар-Анри Леви прави своя трети филм за Украйна, покъртителен дневник от фронта, който е същински химн на тази нация от войници-граждани, мобилизирани да се съпротивляват на съветския завоевател. Премиерата на кино лентата, който ще бъде излъчен по France 2 на 14 ноември, се състоя тази сряда в Париж в наличието на първата дама на Украйна Олена Зеленска. " Путин, Си Дзинпин, Ердоган, Хаменей и сунитите, като талибаните или Хамас взеха решение да трансформират геополитическия ред в своя изгода. Тази настройка е нова ", предизвестява той. Писателят-философ акцентира " идеологическия " съюз сред православното месианство и мюсюлманското месианство, оркестрирано от идеолозите на Путин като Александър Дугин, против юдаизма и католицизма, и споделя, че е уверен, че Кремъл е бил наясно с офанзивата от 7 октомври.

ЛОР МАНДЕВИЛ: Това, което ми направи усещане, до момента в който гледах Вашия филм, е, че той е химн на Украйна, на украинската опозиция.

БЕРНАР-АНРИ ЛЕВИ: Да. Познавам добре Украйна. Обичам я. И това стартира от революцията на Майдана през 2014 година Тогава бях изумен от дъха на събитието. Няма толкоз доста същински събития в човешката история...

Л. МАНДЕВИЛ: Вие говорите за " появяването на народ, който преоткрива в борба усета към героизма, който Европа е не запомнила ".

Б. ЛЕВИ: Бях учтив от един храбър татко в фетиш към Свободна Франция, към първите голисти, към бойците от Африканската войска и преди този момент от Интернационалните бригади в Испания. Това е, което намирам в Украйна, този групов подвиг. Ето какво заснехме с моя другар Марк Русел в окопите, където цялостен народ от съвсем две години припомня на света тази максима от Мексиканската гражданска война преди век: " По-добре да поемеш риска да умреш прав, в сравнение с да живееш лежащ или на колене. "

Л. МАНДЕВИЛ: Казвате също, че залогът в тази война е по-голям от ориста на Украйна.

Б. ЛЕВИ : Не го споделям аз, а украинците. Зададохме на всички въпроса на Франк Капра: " Защо се биете? ". Всички дадоха отговор: " За нашата страна и за Европа " или даже: " За нашата независимост и за тази на света ". Ако залогът на тази борба е световен, то е тъй като украинците се бият против страна, Русия, която стартира международна война. Ако Путин победи, в действителност имам вяра, че това ще бъде краят на Европа, на престижа на Запада, на въздействието на неговите полезности.

Л. МАНДЕВИЛ: Тотална борба със Запада ли е задачата на Путин?

Б. ЛЕВИ: Това го повтарят той и неговите идеолози към този момент двадесет години. Не пожелахме да го чуем. Този Запад, който протегна ръка на Русия след рухването на Берлинската стена, който й предложи всички вероятни форми на сдружаване, Путин го ненавижда. И още повече ненавижда онази част от Запада, която е в съзнанието на незападния свят.

Л. МАНДЕВИЛ: Западът, в смисъл на свободата?

Б. ЛЕВИ: Да, тъй като Западът е колкото географска, толкоз и метафизична категория. Регион на битието, както и на света. И в този район се приказва едно доста простичко нещо, само че все по-трудно за чуване в Европа, подкопана от ненавист към себе си. Свободата е по-добра от робството. Политически и обществен режим, учреден на равенството сред половете, е за предпочитане пред този, учреден на деградацията на дамите. Или още веднъж: парламентарната народна власт е по-добра от " ориенталския абсолютизъм ", теоретизиран след Монтескьо от огромния историк на Китай Карл Витфогел.

Л. МАНДЕВИЛ: Действието във Вашия филм се развива на фронта от юни до септември 2023 година Какво мислите за констатацията за неуспех, дефинирана от началника на щаба Валери Залужни? Той приказва за невъзможност и нуждата от софтуерно знамение, с цел да се излезе от нея.

Б. ЛЕВИ: Първоначално имаше едно психическо знамение: героизмът на Зеленски, по-късно вълната и доблестта на украинците. Сега имаме потребност от второ знамение, доста по-лесно от първото и за което не съм сигурен, че в действителност е " софтуерно ". И то би станало когато самолетите F-16 най-сетне дойдат в Украйна, без които тя не може да продължи напред. Западняците вършат доста. Но те вършат тъкмо толкоз, колкото е належащо, с цел да може Украйна да удържи. Но не толкоз, че и да завоюва. С моя екип се потопихме в предните елементи на Донбас. И брояхме боеприпасите позиция след позиция. Украинците имат запаси за няколко дни напред. Понякога седмица. Останалото идва на капки и капки.

Л. МАНДЕВИЛ: Западът се бави, тъй като се опасява от сюжет, който би подтикнал Русия към нуклеарна ескалация или сюжет за вътрешен колапс на Руската федерация?

Б. ЛЕВИ: Засега това е единствената същинска победа на Путин. Той съумя да ни убеди, че Русия е рискова страна и подготвена на всевъзможни спазми. И това прекомерно ясно проваляне би я потопило в безпорядък, сходен на този след революцията от 1917 година или рухването на Берлинската стена. Предвид световната геополитическа рамка, в която се води тази война, по-скоро бих се зарадвал на тази вероятност. Аз съм като Франсоа Мориак, който " обичаше " Германия толкоз доста, че не се ядосваше след разгрома на нацизма.

Л. МАНДЕВИЛ: Искате да кажете, че в Елисейския замък, да вземем за пример, ние не разбираме тази световна рамка?

Б. ЛЕВИ: Разбираме го по-добре в Париж, в сравнение с където и да е другаде. Но аз се безпокоя за Вашингтон и също, несъмнено, за този фамозен " световен Юг ", където наподобява не схващат, че днешният империализъм, с неговата върволяк от грабежи, убийства и унижения, е китайски, турски, ирански, ислямистки и несъмнено, съветски...

Л. МАНДЕВИЛ: Споменавате Иран, коренен ислям. Как свързвате украинския спор, с който се занимава Вашият филм, с рецесията в Близкия изток, която избухна с офанзивата на Хамас на 7 октомври?

Б. ЛЕВИ: Хамас е нацистка организация, която не би съществувала без стратегическата и финансова поддръжка на Иран. А зад Иран е Русия. Украинците знаеха това. " Докато вършиме този филм ", споделиха ми те, " Лавров приема Хамас, а в Бейрут, благословени от Путин, се организират полемики сред Хизбулла, ирански инструктори и погромисти от Хамас. " Убеден съм, че руснаците са знаели за това. И украинците мислят по този начин.

Л. МАНДЕВИЛ: Путин поддържаше баланс сред връзките си с Израел и множеството си връзки с Хамас, Хизбулла, Иран... От 7 октомври той взе страна!

Б. ЛЕВИ: Никога не съм вярвал в тези връзки с Израел. Чета идеолозите към Путин. Преди няколко години даже дебатирах в Амстердам с Александър Дугин, един от техните водачи, теоретик на евразийството. Той има два компаса. Антисемитизъм. И, несъмнено, антизападничеството. Той постоянно е казвал, че Израел е прислужник на Съединените щати, а ционизмът е камшик. На 7 октомври, в деня на офанзивата на Хамас против кибуците, той разгласява текст в Tуитър. Нито дума за жертвите. Нямаше и помен от осъждането на тероризма. Само неразбираеми и ласкателни съображения по отношение на " месианството " в деяние в радикалния ислям.

Л. МАНДЕВИЛ: Как Дугин оправдава този съюз сред ислямизма и антисемитизма? Това борба против модерността ли е?

Б. ЛЕВИ: Дугин е непосредствен във Франция с Ален Сорал. Той е напоен от мислите на Рене Генон и Юлиус Евола. По времето, когато го срещнах, той цитираше, без постоянно да го посочва, антисемитския пропагандатор Жан-Франсоа Тириар. Подобно на тях, той оправдава антисемитизма с " развращаващия " темперамент на " еврейски фермент ", работещ за разпадането на най-силните органични идентичности. Започвайки с " съветската еднаквост " и с " имперската " мюсюлманска еднаквост.

Л. МАНДЕВИЛ: Но дали съюзът с мюсюлманския радикализъм не е на първо място инструмент на Кремъл? Руският православен свят не се схваща добре с мюсюлманския фундаментализъм.

Б. ЛЕВИ: Да, това е " оригиналността " на путинизма. Негов зложелател е католицизма. Юдаизма, само че също по този начин и католицизма. И в католицизма, който тези идеолози също назовават ​​ " латинска разкол ", това, което най-вече ненавижда, е разделянето на правилото сред това, което принадлежи на Бога, и това, което принадлежи на Цезаря. Изправени пред това, те се застъпват за огромния съюз на двете месианства, съветското и мюсюлманското.

Л. МАНДЕВИЛ: Съветският съюз всеобщо финансираше арабския и изключително палестинския тероризъм.

Б. ЛЕВИ: Има такава традиция, правилно е. Всички палестински терористични придвижвания бяха скрито финансирани от Комитет за Държавна сигурност (на СССР). Но с Путин минаха на по-високо и по-идеологическо равнище. Когато при започване на украинската война Путин заложи на " крайници Пригожин " (олицетворяващ лагера на ултрапатриотите, бел.ред.) и " крайници Кадиров " (бос на Чечения, където царува режим на гнет и шериат), това не беше инцидентно.

Л. МАНДЕВИЛ: Сега Русия е силата, която коагулира " интернационалното възмущение ", с китайците на назад във времето, както се вижда от анти-израелската вълна в TikTok?

Б. ЛЕВИ: Да. Това е интернационалът, за който ви приказвах по-рано и който се е заел да завладее " световния юг ". От едната страна са Съединени американски щати, Европа и тези в останалата част на света, които претендират за техните полезности. А от другата са Путин, Си Дзинпин, Ердоган, Хаменей, които със сунитите, талибаните или Хамас взеха решение да трансформират геополитическия ред в своя изгода. Тази настройка е нова.

Л. МАНДЕВИЛ: И изключително тревожна, тъй като минава през нашите страни, както видяхме от 7 октомври, както в американските кампуси, по този начин и в някои квартали на Париж, където шумно се поддържа Хамас и се наскърбяват евреите, Израел и злия западен бял човек.

Б. ЛЕВИ: Абсолютно. Което апропо значи, че в случай че има " война на цивилизацията ", тя още веднъж не е географска, а в главите, в нашите глави, в нашите градове. Путин или Ердоган, нагледно казано, раздухват жаравата. И наподобява, че точно руснаците стоят да вземем за пример зад епидемията от антисемитски надписи по улиците на Париж. Украйна е с нас в тази борба.

Л. МАНДЕВИЛ: Във Вашия филм показвате и съпричастността сред Израел и Украйна.

Б. ЛЕВИ: Да. С тази сцена, доста вълнуваща за мен, където снимаме млади бойци на IDF с открити лица, които се бият един до друг с елитна украинска част.

Л. МАНДЕВИЛ: Вие също по този начин показвате възраждането на еврейския живот в Украйна. На път ли е тежкото страдалчество да бъде преодоляно?

Б. ЛЕВИ: Чудовищно страдалчество. Но една от разликите сред Русия и Украйна е, че Украйна значително се е заела с работата си по паметта за жертвите, траура и покаянието. И резултатът са тези синагоги в Днепър или Одеса, където хората се молят и учат с горделивост.

Л. МАНДЕВИЛ: Снимали сте занимателна сцена на ранен еврейски боец, който прави лицеви опори в синагогата в Днепър, с цел да покаже, че желае да се върне в борба допустимо най-бързо...

Б. ЛЕВИ: Да. Той се трансформира в кумир на моите украински фиксъри! Всички се надпреварваха да си създадат селфи с него!

Л. МАНДЕВИЛ: Споменахте Вашите фиксъри. Как ви одобриха? Като представител на Франция? В един миг ги виждаме да Ви демонстрират бойна позиция, наречена позиция Макрон!

Б. ЛЕВИ: Мисля, че ми имат вяра. Виждали са ме от началото на войната да пристигам, да се връщам, да извозвам време на полето, да споделям живота си. Те знаят, че съм им другар.

Л. МАНДЕВИЛ: Друг незабравим миг: този, в който разпитвате трима съветски пандизчии.

Б. ЛЕВИ: Жалки са! Неподготвени. Третирани като плебеи. И без ни най-малка концепция за какво водят тази война. Бих желал французите да видят този фрагмент, с цел да схванат положението на безнравственост на " втората войска в света ", което е отразено там, когато толкоз доста от нас имат вяра, че е непобедима...

Л. МАНДЕВИЛ: Във Вашата картина на героична Украйна има ли неща, които ви тревожат за бъдещето? Специалистът по Русия Франсоаз Том се опасява от синдрома на френските бойци, завърнали се от войната от 1914-1918 година, когато кръвопролитието породи пацифизъм, водещ до проваляне.

Б. ЛЕВИ: Възможно е и всичко ме тревожи: разрушените животи; непоправимите вреди, нанесени на телата и душите... Не знам по какъв начин човек се възвръща от такова тестване. Но бойците се държат. Западът е изтощен от тази война. Но те не са.

Л. МАНДЕВИЛ: Ако това тестване пристигна в Европа, ще имаме ли същата дарба да се бием?

Б. ЛЕВИ : Не знам. Вижте какво се случи, даже неотдавна, в Африка, където избрахме да се оттеглим... Това демонстрира, уповавам се с цялото си сърце, че имаме този потенциал. Ето за какво направих този филм. Да покажа тук, във Франция, образеца на тази украинска опозиция, която е по едно и също време изцяло непредвидена и безусловно героична.

Л. МАНДЕВИЛ: Вие казвате във кино лентата: " Аз си потеглям, а те остават ". Изкушавахте ли се да останете, да вземете оръжие?

Б. ЛЕВИ : Веднъж, преди тридесет години, по време на обсадата на Сараево. Предложих на босненския президент концепцията за основаване на интернационална бригада. Той се усмихна и ми сподели: " Имаме бойците, от които се нуждаем; в случай че, въпреки това, знаете по какъв начин да държите камера, изображението може да коства хиляда пушки. " И снимах първия си документален филм.

Л. МАНДЕВИЛ: Говорихте за изложба от герои по-рано. Кой е в центъра на Вашата?

Б. ЛЕВИ: Тези свободни французи, за които говорихме. Но и тази интернационална група писатели, които също са хора на действието и които ме очароваха в младите ми години: Малро, Лорънс Арабски, Джордж Оруел, Хемингуей от Испанската революция и, несъмнено, учителят на всички, лорд Байрон.

Л. МАНДЕВИЛ: В този подтекст, по какъв начин приемате обвиняванията в егоизъм против Вас?

Б. ЛЕВИ: Не ми пука. От петдесет години се пробвам да внеса малко светлина върху жертвите и забравените герои от актуалните войни. Еманюел Левинас, един от моите учители, назова това " одругостяване ", ставайки хазаин, пленник на другия...

Л. МАНДЕВИЛ: На 75 години имате същинска физическа храброст. Неотложността на истината ли ви води?

Б. ЛЕВИ: Мишел Фуко го назовава парезия. На гръцки " смелостта на истината ". Но " необходимост " също е положително попадение.

Л. МАНДЕВИЛ: Страхувате ли се от това, което се случва във Франция? Това повишаване на насилието, комунитаризма, антисемитизма.

Б. ЛЕВИ: Има две неща, които ме плашат. Антисемитски атентати. И след тях, в този климат на ненавист, нагорещен до бяло от крайностите, революция.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР