Украинците няма да попречат на сезона, тъй като имаме свръхпредлагане.

...
Украинците няма да попречат на сезона, тъй като имаме свръхпредлагане.
Коментари Харесай

Румен Драганов: Украинците няма да попречат на туристическия сезон

" Украинците няма да попречат на сезона, защото имаме свръхпредлагане ". Това сподели по БНР Румен Драганов, шеф на Института за разбори и оценки в туризма във връзка бежанците от Украйна, настанени в български хотели. " Имаме свободен потенциал ", увери той.

В съпоставяне с предходната година се чака над милион и половина повече чужденци да посетят страната, " има към 100% плюс " на пътуванията на българите в чужбина, изясни Драганов.

По Великден от 340 000 пътувания към 60 000 ще се осъществят в чужбина, а останалите – у нас. Чакаме 70 000 чужденци да посетят България за празниците, разясни той.

" Притеснението е хоризонтът. Миналата година туризмът беше спрян от неналичието на небосвод. Това убива туризма. Миналата година загубихме над милион туристи. Имаше едно блуждаене. Сега виждаме, че е било безсмислено, може би за това време е било свястно, само че това лято не би трябвало да се получава, защото има голям интерес за пътувания към България ", разяснява Румен Драганов.

Той акцентира този интерес към страната ни за идния сезон в подтекста на рестриктивните мерки за полети поради войната в Украйна и уточни, че има полети от необикновени за нас като туристическа дестинация места, да вземем за пример Хърватия, Швейцария или Испания.

" PCR тестванията са бизнес и този бизнес лобира. Ако ги питате тях, те ще кажат – дано да останат. Става въпрос за пари ", съобщи Румен Драганов преди идното чуване на основния държавен здравен контрольор в парламентарната комисия по туризъм за облекчения за влизане в страната.

" Туроператорите, хората от дълго време не помниха за тази пандемия. PCR проби, документи – всичко това би трябвало да отпадне, тъй като пречи на свободните пътувания. Хората привикнаха – в случай че им желаят и по два PCR теста, ще ги вършат, само че те са безусловно безсмислени и пречат. Разбираме за бизнеса, положителни пари направиха тези, които ни продаваха някаква съчка на цената на брилянти и диаманти, плюс злато и платина, взети дружно. Благодарим им, само че оттук насетне – не. Минаваме към други типове бизнес. "

Според Драганов в тези сложни времена туризмът ще покаже по какъв начин работи, тъй като " не се нуждае от редки метали, петрол и газ в тези размери, в които се нуждаят други производства ".

Заради свръхпредлагането и огромната конкуренция Румен Драганов не чака фрапантен скок в цените на хотелите. Той поучава за идния сезон да заделим по 10 лв. от горната страна на всеки 100 лв..

" Ред неща се рационализират, тъй че цената да се резервира. Виждаме и други, които са нараснали цената – най-много до 20%. И двете формули ще ги следим. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР