Украинците, които напускат България, са повече от тези, които влизат

...
Украинците, които напускат България, са повече от тези, които влизат
Коментари Харесай

Украинците започват да напускат страната ни

" Украинците, които напущат България, са повече от тези, които влизат у нас ”,  съобщи пред БНР Мариана Тошева, началник на Държавната организация за бежанците. Тя уточни, че няма информация дали те избират други страни от Европейски Съюз, или се връщат в родината си. По думите й обстановката е динамична и това не е единствено в България, а във всички страни.

 

" България преди всичко в Европейски Съюз по брой украински бежанци с краткотрайна протекция ”, регистрира Тошева още в четвъртък на брифинг в Министерски съвет. " Пристигналите украински жители у нас са 252 826. До този миг са останали 104 235 лица, които обитават на територията на страната ”, уточни тя. Това значи, че у нас се задържат 41.23% от идващите, само че в този момент и отливът се ускорява.

 

" В събота в нашата страна са влезнали 2441 души за денонощие, само че са напуснали 2792. Този развой се следи от седмица. Броят на тези, които напущат страната, се задържа по-голям от тези, които влизат в България ", уточни Тошева в този момент.

 

" До 31 май хотелите би трябвало да бъдат освободени и украинските бежанци да бъдат превозени до други места за настаняване ”, подсети тя, само че не посочи дали това е директната причина за отлива.
" В момента в хотели са настанени над 63 000 поданици на Украйна.

 

Над 33 000 са доказаните места за настаняване в общински ведомствени бази. Част от украинците са декларирали, че желаят да изоставен страната, друга част излизат на свободен наем или отиват при близки и познати ”, уточни шефът на организацията. Тя акцентира, че програмата за настаняване на бежанци в хотели с държавна помощ авансово е била уговорена да завърши до 31 май.

 

" Мярката е обезпечена с финансов запас и беше оповестена като краткотрайна. От 1 юни влизаме във етапа на интеграцията - тези хора са имали време да се ориентират, да заявят дали биха работили и какво. Ако хотелиер реши, че на лични разходи може да приюти украински жители, решението е самостоятелно ", добави Тошева=

 

По думите й, терзанията на украинците са разбираеми, само че никой няма да бъде оставен на улицата. " Украински жители интензивно търсят работа. Със специфичен метод сме към хората от уязвимите групи - възрастни хора, заболели, многодетни майки.

 

От на следващия ден влиза в деяние цифрово приложение с въпроси, а отговорите ще дадат ориентир за тези, които са си намерили работа, какви са опциите на съответното обитаемо място да бъдат настанени... 70% желаят да стартират работа незабавно, 17% биха почнали в интервал от 1 до 6 месеца. Над 60% са хората с висше обучение, към 30% са хора със приблизително особено обучение ", продължи Тошева.

 

Напомняме, че съгласно Агенцията по заетостта от 104 хиляди украинци настаени у нас - едвам към 2400 са почнали работа. От 16 май, ведомството започва национална осведомителна акция навън за български и задгранични жители, в това число бягащите от спора в Украйна, които пребивавaт в България.

 

Кампанията На работа в БГ ще се организира в границите на 3 седмици.
 В същото време  статистиката сочи, че към 90 деца са в детски градини в страната, над 500 са в български учебни заведения. Центровете, в които майките ще могат да оставят децата си денем, ще бъдат ясни още от началото на новата седмица.

 

 

Пламен Валентинов

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР