Украинците ги наричат мотопеди. Така звучат, докато прелитат; но след

...
Украинците ги наричат мотопеди. Така звучат, докато прелитат; но след
Коментари Харесай

Защо Русия праща ирански дронове в Украйна

Украинците ги назовават " мотопеди ". Така звучат, до момента в който прелитат; само че по-късно поразяват задачата като муниции, пиша " Дневник ".

Иранските дронове " Шахед-136 " в действителност са тъкмо това. Русия купи огромен брой от безпилотните устройства и въпреки неутрализирането им да се оказа по-лесно, в сравнение с изглеждаше в първите дни след стартирането им във войната в Украйна, те към момента са тестване за силите на Киев.

В последните месеци няма даже публично удостоверение от Москва или Техеран, че Русия е купила стотици или даже хиляди " дронове камикадзе " от ислямската република, а единствено ги е трансформирала външно и ги отбелязва като " Герань-2 ".

Напротив, Техеран отрича; все пак Киев предложи да скъса връзките си с него, а Западът осъди продажбите макар уверенията, че Иран не е на ничия страна във войната. Съединените щати считат да издигнат въпроса в Съвена за сигурност на Организация на обединените нации.

Какво съставляват

По създание тези по този начин наречени дронове камикадзе за баражиращи муниции - летят към задачата си, преди да я ударят с огромна скорост и да се взривят при конфликта.

Апаратите с обсег на крилете 2.5 м и маса 200 кг могат да носят 40 кг бойна глава съгласно украинската войска (много по-малко да вземем за пример от крилатите ракети).

Според цитирания от " Ройтерс " Юрий Игнат, представител на украинските военновъздушни сили, опитът е посочил, че те не могат да летят на повече от 1000 км поради ограничавания в горивото и размера, макар че фабричната стойност е заложена като до 2500-километров обхват.

Дроновете " самоубийци " " Шахед ", наподобява, са преобладаващи в иранските доставки, само че съгласно военни наблюдаващи в украинското небе работят и " Мохаджер-6 ", доста по-сходен с турския " Байрактар ТВ-2 " - способни на дълги полети дронове на междинна височина, сходни на американските Predator в Ирак и Афганистан.

От друга страна, Съединените щати оповестиха, че изпращат на Украйна стотици лични дронове камикадзе, - Switchblade.

Откога се употребяват

Украйна разгласи за първия свален ирански дрон на 13 септември, край Купянск в Харковска област.

Към този миг информацията, че Русия се готви да купи ирански дронове, идваше главно от Съединените щати, и то още от средата на лятото.

За какво се употребяват

Дроновете се изстрелват главно от юг, въпреки да има други, от север (например от Беларус или Курск). Киев упорства, че смъква множеството от тях: да вземем за пример на 17 и 18 октомври са обезвредени 51.

Първата цел бе украинската бойна техника, само че след това Москва ги насочи към инфраструктурни обекти в Харков на североизток и Одеса, Херсон или Миколаив (Николаев) - на юг.

До 17 октомври обаче " Шахед " не бяха употребявани против столицата Киев. Впрочем самото им потребление им против градове е новост; в миналото те бяха ефикасни за обезвреждане на вражеската противовъздушна защита.

Какво е преимуществото им

Справянето с тях е мъчно частично тъй като могат да летят на групи: зад общата маркировка на радара може да се крият пет дрона, а не е допустимо да уцелват всички - в това число поради размера им. Едновременно с това огромна част от триумфа им първоначално произтичаше от обстоятелството, че са нови на бойното поле.

Как може да се противодейства

Украйна към този момент се пробва да употребява противовъздушни системи и радиоелектронна битка. Изпращането на ниско летящи рояци обаче затруднява стопроцентовата успеваемост.

Киев желае и помощ от Запада - а към този момент и от Израел (който има опит с иранските дронове) - по-усъвършенствани системи за противовъздушна защита, за справяне с дроновете (алтернатива са портативните противосамолетни системи, известни със съкращението MANPADS).

Киев интензивно учи свалените дронове и създава противодронни системи; казусът е, че този развой ще отнеме месеци.

Защо Иран

Не е доказано, че дроновете се сглобяват в Иран; съгласно разбори на украински специалисти обаче е известно, че някои от частите са създадени в Китай, а други - в Иран. Дори ислямската република да не ги е изпратила физически, това, съгласно наличните данни, са същите модели, които се употребяват в страни като Ливан и Йемен.

Иран стана прочут в последните години със способността да основава дронове въз основата на съществуващи непознати технологии, само че и да основава лични модели: залавянето на американския RQ Sentinel над източната провинция Хорасан бе най-известният образец за прекопирване на непознати технологии от ислямската република.

Продукцията ѝ е налична: един дрон коства едвам 20 хиляди $. За съпоставяне крилатите ракети, от които Русия изстреля десетки - някои на стойност до 2 млн. - при започване на предходната седмица.

Дори оптималният описван брой от украинските сили - 2400 дрона, купени от Иран - да дава отговор на действителността, тази сума най-вероятно е по-малка от загубите на Москва от серията ракетни удари в Украйна на 10-11 октомври.

А за какво не лична продукция

Русия не съумя да сътвори марка безпилотни устройства, сходна на американските, израелските, китайските или турските, без значение че е известна като един от водещите международни производители на оръжия. Пред ТАСС съветският полковник Игор Ишчук неотдавна завяи, запитан за какво се е наложило набиране от чужбина: " Министерството на защитата създаде тактически и механически условия за дроновете. За страдание множеството съветски производители не могат да ги покрият. "

Възможно е и всеобщото произвеждане на тези апарати към този момент да е непостижимо за Русия - поради прекъснатия достъп до западни съставни елементи, витално нужни и за елементи от отбранителната промишленост. Друга изказвана в последните месеци теза е, че тя пробва да компенсира дефицита си на крилати ракети.

За украинския президент Володимир Зеленски потреблението на " Шахед " демонстрира и политическото, и военното дъно, което е блъснала Русия.

Десетилетия наред те харчеха милиони за личния си военнопромишлен комплекс. Накрая се наведоха пред Техеран, с цел да си обезпечат напълно елементарни дронове и ракети
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР