Украинците деца не могат да разчитат на точки за уседналост

...
Украинците деца не могат да разчитат на точки за уседналост
Коментари Харесай

Без преференции за украинските деца за детските градини в София

Украинците деца не могат да разчитат на точки за уседналост при кандидатстване в детска градина. Това заяви за в. „ Сега “ Мария Минчева, шеф на дирекция „ Образование “ в Столична община.

„ Чуждестранните деца няма да получат точки за уседналост. Даваме си сметка, че това ще направи по-трудно тяхното класиране. Ако такова въпреки всичко се реализира, украинчетата евентуално ще получат достъп до по-отдалечените градини в столицата “, изясни Минчева.

Родителите на украински деца на възраст за детска градина ще аплайват наедно с българските в системата за банкет в общинските градини и ясли в София. За задачата фамилиите от Украйна ще би трябвало да разполагат с персонален номер на чужденец, публикуван от българските служби.

Също по този начин в системата за банкет няма да бъде направена секция на украински или на съветски език. Минчева разясни, че кандидатстващите чужденци могат да получат помощ при попълването на документите от шефовете на детското заведение, в което са избрали да запишат детето си. Системата и разпоредбите за класиране обаче могат да стъписат и хора без езикова преграда.

Свободните места в детски градини и ясли в София са малко повече от 13 300.

В столицата от години има мощен дефицит тук-там в детските градини и ясли. Миналата година 10 252 деца останаха отвън класирането.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР