Украинското ръководство гръмко говори за подготовката на широкомащабно контранастъпление –

...
Украинското ръководство гръмко говори за подготовката на широкомащабно контранастъпление –
Коментари Харесай

Как ще изглежда “настъплението на ВСУ на юг”

Украинското управление гръмко приказва за подготовката на широкомащабно контранастъпление – и най-много на юг, в посока Херсон и Мариупол. Трябва ли да имаме вяра на тези известия, има ли украинската войска нужните сили - и за какво Киев има такива упоритости?

В Киев демонстративно декларират, че готвят някакво контранастъпление с далечни политически цели. Кабинетът на президента Владимир Зеленски се изрече с цялостна мощ по тази тематика, като уточни посоката на ударите и даже приблизителните дати.

Това го настояват освен щатните киевски пропагандисти като Алексей Арестович. Подробно по тематиката за контранастъплението се изрече и началникът на военното разузнаване Кирил Буданов. Вицепремиерът Ирина Верещук се обърна непосредствено към жителите на Запорожие и Херсонска област с предложение незабавно да избягат оттова, защото всеки миг в района ще стартират дейни военни дейности. „ Целта на Украйна е освобождението на нашите територии и възобновяване на териториалната целокупност и цялостния суверенитет в източната и южната част на Украйна “, сподели външният министър Дмитрий Кулеба.

Тези изказвания и обещания се тиражират с подготвеност от англоезичните медии. Общият претекст е следният: Украйна ще си върне южните региони под собствен надзор, защото те са извънредно значими за стопанската система на страната. Всичко това е съпроводено от истории, че Украйна е подготвена да разположи един милион бойци, снабдени със западно оръжие. И това е в страна, в която с цел да връчат призовка, хората се намират по плажовете, напряко на улицата, а селяните по нивите.

Информационният звук би могъл да бъде подценен, в случай че не бяха известните доказателства, че Киев е подготвен да предприеме настъпателна случка на юг. На първо място има ротация на ВСУ на навръх най-опасния сектор от фронтовата линия – към Славянск. Опитните (макар и много очукани) украински елементи са отчасти отстранени от защитата на Славянск и сменени с новобранци. В по-голямата си част някогашните номерирани бригади, в това число аеро-мобилната и десантно-щурмовата бригада, които са изцяло разрушени, се изтеглят - и то на юг.

Разбира се, замяната им с елементи на някогашната териториална защита наподобява като групово самоубийство. И западните мостри на оръжие се получават от тилови елементи, новосформирани даже не в бригади, а в батальонни групи без номера. Тяхното оперативно послушание е непосредствено към Генералния щаб на ВСУ, което води до разстройства в командването на фронтовата линия. За да получат артилерийска поддръжка, старите номерирани бригади би трябвало да се обадят в Киев.

В същото време ВСУ ускориха обстрела на южната зона. Ответните удари на Въоръжените сили на РФ по Николаев и позициите на ВСУ край Запорожие са доста ефикасни, само че напрежението в южния бранш пораства, изключително на фона на оперативна пауза в Донецко направление.

Въоръжените сили на Украйна към момента резервират способността да провеждат някакъв тип местна интервенция, сходна на опит за контранастъпление. Може да става дума за две направление. Първо - да се опитат да отрежат плацдарма на войските на Водоснабдителна система на десния бряг на Днепър с достъп до Херсон. На хартия това наподобява разумно, само че единствено в случай че ВСУ разрушат мостовете през Днепър и нарушат снабдяването на групата на съветските въоръжени сили край Николаев. В този подтекст ударът на ХИМАРС над Новая Каховка наподобява чудноват, защото там се намира язовирът на държавната районна Водноелектрическа централа, който играе ролята и на основен мост през Днепър.

Второ, въоръжените сили на Украйна може да се опитат да провеждат местна офанзива от Запорожие на юг. Има последователно струпване на противников сили, които не са задоволителни за осъществяване на нещо огромно, само че които могат да се опитат най-малко краткотрайно да окупират няколко села в посока Токмак, да се снимат там на фона на знамето и да се върнат назад със загуби.

Подобен проект може да се реализира на сектора Орехово-Гуляйполе край Запорожие. В същото време на първотонаправление (Николаев - Кривой Рог - Никопол) в Киев също чакат да провеждат краткосрочно отблъскване на няколко села. Ако приказваме за други региони, да вземем за пример в Харковска област, това е изцяло невероятно заради цялостното предимство на Водоснабдителна система на РФ там в артилерията и авиацията.

В същото време в Киев няма никаква сигурност по какъв начин тъкмо да се употребява полученото западно оръжие - с него ВСУ в началото трябваше да основат огнево предимство над съветската войска, в това число на юг. Някои от офицерите на Генералния щаб не престават да упорстват, че незабавно са нужни нови оръжия в донбаско направление и в действителност огромно количество доставени от чужбина гаубици и РСЗО отиват в Донбас. Но част от доставките въпреки всичко попадат в южния бранш като част от аварийните елементи. Така натрупването на запаси протича постепенно, доста мъчно и по никакъв метод не може да подсигурява триумфа на която и да е настъпателна интервенция.

От чисто военна позиция проектите за „ южното нахлуване “ на ВСУ наподобяват цялостна химера, само че Зеленски и обкръжението му са по-загрижени за външния резултат, „ политическата превзетост “, в сравнение с за действителната обстановка на фронтовете. Открито се приказва, че Зеленски към този момент е дал заповед за освобождение на южните региони на страната. Тоест това е политическа и пиар акция. И в този подтекст даже краткотрайната окупация на настрана населено място ще бъде показана като голяма победа и употребена за идващите претенции към Запада да дава все по-големи оръдия.

Единственото изобретение в тактиката на ВСУ през последните няколко седмици е по-интензивната интеграция с американските цифрови системи. Например, точно от американски спътници и от самолети-радари ВСУ в този момент получават данни за въздушни цели, а в някои случаи, евентуално, и за наземни. Това сътвори илюзията в Киев, че по този метод е допустимо да се обезпечи триумф на местна интервенция.Това събитие е повече психическо, в сравнение с военно.

По същия метод малко по-рано украинското управление убеждаваше, че най-модерното оръжие на земята е безпилотният аероплан “Байрактар”. Но сполучливото потребление на ударните дронове в Карабах беше резултат от специфичната обстановка в зоната на военните дейности, а не въобще от неповторимите благоприятни условия на този вид БПЛА.

Сега в Киев стартира да се оформя мнението, че актуалната война е извънредно артилерийски дуел. Мястото на " Байрактар " беше заето от гаубици и РСЗО. Понякога в действителност работи, само че най-много против ВСУ. Най-точният образец: опитът за локално нахлуване на ВСУ северно от Николаев през Днепър при Давидов брод. Да, украинските елементи заеха за половин ден селото, което беше защитавано от един съветски взвод. А вечерта толкоз доста неща полетяха натам, че нападателите избягаха назад през реката.

При този сюжет опитите на съперника да провежда такова контранастъпление могат да бъдат приветствани. Те даже могат да бъдат предизвикани за бързо и дейно отнемане на ВСУ от насъбраните запаси.

Друг е въпросът, че западните анализатори считат, че точно съветските въоръжени сили и съдружниците приготвят нова и огромна настъпателна интервенция, а обещанията на Зеленски да предприеме контранастъпление просто не дават отговор на действителността.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР