Украйна изгражда усъвършенствана армия от дронове. Засега пилотите импровизират с тиксо и бомби

...
Украинското правителство иска да похарчи повече от 1 милиард долара
Коментари Харесай

Украинското правителство иска да похарчи повече от 1 милиард долара за изграждане на армия от дронове

От САМИЯ КУЛАБ Associated Press септември 25, 2023, 12:13 ч. Украйна. Той е прекарал месеци в модифициране на дронове, за да им позволи да летят по-дълбоко зад вражеските линии и да избягват по-добре руско откриване и саботаж.

Неговите пилоти на дронове са всички доброволци и много от тях не са имали военен опит преди инвазията на Русия.

Криейки се в хамбар, облян в ореола на утринната светлина, пилот, който носи името на бойното поле Бакенеко, изскача на монтиран на главата дисплей и незабавно се транспортира, извисявайки се над зелени поля, оживени от руски бойни машини и пехотинци. Той лети с дрон, зареден с експлозиви, към съветски танк, забелязан малко по-рано от разузнавателен дрон.

Бакенеко слуша с едното си ухо немската хеви метъл група Мощен, обяснявайки, че „не може да лети в тишина.“

На няколко крачки друг войник — мениджър продажби преди войната — подготвя експлодиращи бомби. Използвайки пластмасови гъвкави маншети и тиксо, той закрепва артилерийски снаряди и обемисти батерии, превръщайки евтин търговски дрон в машина за убиване.

Когато слънцето изгрява, руските войски на изток имат предимството на добра светлина, надничайки в украинските позиции със собствените си дронове. Но това предимство се преобръща следобед, когато украинските пилоти на дронове понякога могат да забележат движещите се сенки на руските пехотинци.

Преминаването през огромния пейзаж за намиране на цел отнема часове. Руските войски са станали по-добри в криенето и маскирането си в зеленината.

Когато целта на Бакенеко е в полезрението му, той дава удар на дистанционното управление и дронът се потапя . Слушалките му показват как буколическата провинция се втурва към него и след това изгасва.

„Страхотно, разбрахме“, казва Джокондо, който гледа на отделна екран, който показва струя дим, излизаща от танка.

Нарастващото разчитане на експлодиращи дронове с малък обсег на фронтовата линия подтикна руснаците да разположат повече ръчни устройства за заглушаване, твърдят украински служители. Това принуди отдела на Джокондо и други да измислят креативни контрамерки.

След три месеца опити и грешки украинските войници, действащи в източното село Андриевка, южно от Бахмут, измислиха как да избегнат руските устройства за заглушаване, които отдавна възпрепятства техните дронове.

Поправката доведе до превземането на селото в началото на септември. Говорител на батальона, който превзе селото, каза, че експлодиращите дронове са ключови, защото са принудили руснаците да изтеглят тежко въоръжение с приблизително 15 километра, за да останат извън обсега.

Но украинските пилоти на дронове казват, че руснаците ще се поучат от случилото се и ще се адаптират отново.

„Това е интерактивно, двустранно състезание“, каза Стивън Бидъл, старши сътрудник по отбранителната политика в Съвета за международни отношения.

От първите дни на войната Русия използва дронове с военен клас с голям обсег, за да нанесе опустошителни щети и психологически терор в столицата на Украйна Киев и в други градове. С течение на времето украинските военни отговориха, като изстреляха свои собствени военни дронове дълбоко зад вражеските линии, насочвайки се към военни кораби в Черно море, летище в Западна Русия и дори сгради в Москва, според руски официални лица и медии.

Ускоряването на бойните действия с дронове на малък обсег от единици като Джокондо е пряк отговор на проблемите, които украинските сили изпитаха това лято, използвайки конвенционални оръжия, за да се опитат да пробият руските укрепени защити. Контраофанзивата, която започна през юни, изчерпа пари, артилерия и войници — и не даде толкова инерция, колкото Украйна се надяваше.

Изправени пред тези предизвикателства, лидерът на елитен отряд безпилотни самолети, наречен Асгард Груп, който ръководи частта на Джокондо, усети възможност. Лидерът, богат бивш бизнесмен, който носи името Фармацевт на бойното поле, насочи войниците си да започнат да се насочват към големите и скъпи оръжия на Русия с малки и евтини дронове.

Логиката беше проста, казва Фармацевтът: производството на експлодиращи дронове струва около 400 долара, докато конвенционален снаряд може да струва почти 10 пъти повече. Дори и да изисква множество дронове, за да унищожи танк — а понякога го прави — пак си заслужава.

Стратегията имаше допълнителната полза от поставянето на по-малко войници ' животи са изложени на риск.

Но първо трябваше да модифицират търговските дронове с хардуер и софтуер, за да отговарят на бойното поле, позволявайки им да проникнат по-дълбоко зад вражеските линии, без да бъдат открити или задръстен. Пробивът дойде чрез умното използване на няколко дрона в унисон.

Със своя предприемачески дух, Фармацевтът помогна да се превърне окъсана група от инженери, корпоративни мениджъри и режисьори в елитна бойна сила. Той изчислява, че неговият екип от 12 души, събран само с $700 000, е унищожил вражеско оборудване на стойност $80 милиона.

Руската армия - която е изправена пред собствените си икономически и военни предизвикателства, тъй като войната в Украйна се проточва - също се стреми да ускори използването на дронове. Русия беше увеличила производството преди пълномащабното си нахлуване в Украйна в началото на 2021 г., но официални лица признаха, че не са направили достатъчно. Сега, докато Украйна я наваксва, руските търговски центрове се преназначават в изследователски лаборатории и фабрики, посветени на дронове, според Института за изследване на войната, базиран в САЩ мозъчен тръст.

„Врагът се учи много бързо“, каза фармацевтът.

Украинското правителство предприе известие за масовите иновации, извършени от хора като Джокондо и Фармацевта; сега иска да възпроизведе тези усилия с вливане на пари.

Проектобюджетът за 2024 г. включва допълнителни 48 милиарда гривни разходи за отбрана, предназначени за покупки на дронове.

Една от причините да се даде приоритет на подобряването на вътрешните възможности на Украйна за производство на дронове, казват експертите, е нарастващата трудност при снабдяването с части от Китай, водещият световен производител на дронове.

„Правим всичко, за да може бизнесът да инвестира в производството на различни дронове“, каза Федеров, министър на цифровата трансформация на Украйна. Той смята, че местното производство ще нарасне сто пъти над нивото от миналата година. От март най-малко осем нови украински компании, произвеждащи експлозивни дронове, са създадени като част от инициативата.

Гледайки през хоризонта, Федеров каза, че напредъкът в изкуствения интелект, използван от някои бригади, само ще подобри ефективността — и рентабилността — на дроновете.

Все пак някои оператори на дронове приемат целия ентусиазъм със зрънце сол. Те са скептични, че украинската военна култура, която има следи от твърдост от съветската епоха, може да се промени достатъчно бързо.

Успешната операция с дрон не зависи само от обучение и осигуряване на дронове, казват те. По-критичната част от пъзела е увеличаването на изобретателността и адаптивността в реално време на единици като тази на Giocondo.

„Това е сложно взаимодействие в самата единица,“ каза фармацевтът.

Журналистката от Associated Press Сузи Блан допринесе от Druzhkivka.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР