Украинското командване съобщи, че войските му водят ожесточени боеве с

...
Украинското командване съобщи, че войските му водят ожесточени боеве с
Коментари Харесай

Ожесточени боеве на Запорожкия фронт: Киев губи западна техника, поиска още танкове Леопард 2

Украинското командване заяви, че войските му водят яростни боеве с съперника на няколко горещи точки от фронтовата линия, ден откакто Киев разгласи първи триумфи в контранастъплението против съветската войска, съобщи Ройтерс. За миналото денонощие е имало минимум 25 сражения, съсредоточени главно в региона на източния град Бахмут, както и пò на юг край Авдеевка и Мариинка, все в Донецка област, само че и в региона на Белогоровка в Луганска област, уточни генералният щаб на въоръжените сили на Украйна, написа Българска телеграфна агенция.

Междувременно Украйна изиска от Германия още танкове " Леопард 2 ", съобщи УНИАН, като се базира на изявление на украинския заместител външен министър Андрий Мелник за немски медии.

" Украинската войска обезверено се нуждае от доста повече западни бойни танкове, бойни машини на пехотата и друга бронирана техника ", сподели Мелник пред телевизионния канал Ен Те Фау на фона на загубата на първите западни танкове в контраофанзивата на украинската войска.

По думите му всеки танк " Леопард 2 " " коства безусловно колкото тежестта си в злато за една решителна атака ". Мелник е уверен, че Бундесверът е в положение да съобщи повече от 18-те танка, които към този момент е доставил от своите ресурси (които възлизат на повече от 300). Той счита, че сегашният брой може да бъде " утроен, без да се компрометира способността на Германия да се пази ".

Заместник външният министър също по този начин изиска Украйна да получи " още 60 бойни машини на пехотата " Мардер ".

УНИАН показва, че в интернет се е появил видеозапис на яростна борба на Запорожкото направление на фронта, където сега се организира настъплението на украинските въоръжени сили. Отбелязва се, че по време на тази борба украинските бойци са изгубили танк " Леопард 2 " и няколко БМП " Брадли ". Въпреки това бойците са си помогнали взаимно да избягат и са се отървали без жертви измежду персоналния състав.

Според военния специалист Олег Жданов съветската агитация интензивно тиражира това видео, като преувеличава загубите от украинска страна.

Военният и политически коментатор Олександър Коваленко изяснява за какво украинската войска не е изпратила в борбата танкове Т-64 и БМП-1/2/3, а е изпратила БМП M2 " Брадли ".

Мелник също по този начин възобнови настояването си Германия да достави крилати ракети " Таурус " и да помогне за построяването на мощни украински военновъздушни сили. Украйна " чака стратегическото решение на Германия да взе участие интензивно в обединението на изтребителите ", сподели заместител външният министър и настоя Берлин да обезпечи опция за неотложно образование на украински водачи на " Юрофайтър ", както и да даде част от нужните на Киев над 130 самолета.

По-рано украинският заместник-министър на защитата Анна Маляр разгласява през днешния ден фотография, на която бойци издигат украинското знаме в село Сторожеве в Донецка област, и благодари на 35-та обособена бригада на морската пехота за освобождението му.

Съобщението не може да бъде тествано посредством самостоятелен източник, не излиза наяве и по кое време тъкмо е било отвоювано селото. Вчера Киев разгласи, че войските му са завладяли три села в Донецка област - Благодатне, Нескучне и Макаровка. Сторожеве се намира сред Благодатне и Нескучне. Засега няма коментар от съветска страна.

Някои известни съветски военни блогъри показаха, че украинските сили са открили надзор над Благодатне и Нескучне, а боевете за Макаровка по думите им не престават. И двете страни обявиха, че през последната седмица са нанесли тежки загуби на съперника, до момента в който украинското контранастъпление набираше скорост.

В петък съветският президент Владимир Путин разгласи, че Украйна не е съумяла да пробие съветската защита, а военното му министерство заяви, че съветските сили са унищожили няколко танка " Леопард " и друго съоръжение, получено от Украйна от Запада.

Въпреки че през последната седмица като цяло пазеше безмълвие за контранастъплението си, украинската войска оповестява в ежедневната си сводка за реализирани триумфи на бойното поле през миналия седемдневен интервал.

" През миналата седмица съветските нашественици претърпяха обилни загуби на бахмутското направление ", уточни генералният щаб на Киев. Украинският шеф на Донецка област заяви, че през вчерашния ден е умрял един кротичък гражданин, а двама са били ранени при съветски обстрел в региона на Авдеевка.

Украинският министър на защитата Олексий Резников разгласи, че Киев желае да разиска детайлностите към образуването на по този начин наречената самолетна коалиция на идната среща на Контактната група за даване на отбранителна помощ на Украйна в Брюксел на 15 юни.

Президентът Володимир Зеленски от дълго време приканва страната му да получи от изтребителите американско произвеждане Ф-16. Той съобщи, че в случай че украинските летци разполагат с такава техника, съветската инвазия сигурно ще приключи с проваляне.

" На този стадий приказваме за образование на водачи и на нашите техници и инженери ", съобщи Резников, представен от пресцентъра на украинската войска.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР