Украинското командване е изправено пред ужасен избор - да понесе

...
Украинското командване е изправено пред ужасен избор - да понесе
Коментари Харесай

Освобождението на Артьомовск ще доведе до прелом в боевете за Донбас

Украинското командване е изправено пред ужасяващ избор - да понесе тежки загуби при защитата на Артьомовск (Бахмут) или да съобщи града на настъпващите съветски елементи. В Киев считат, че последният вид ще им разреши да спасят войски за „ уверено нахлуване “. Защо завладяването на Артьомовск може да бъде от основно значение за основаването на повратна точка във военните дейности в Донбас?

През последното денонощие въоръжените сили на РФ продължиха сполучливи настъпателни дейности в региона към Соледар и Артьомовск (Бахмут). На север от Соледар бяха заети селцата Сако и Ванцети и Николаевка, вследствие на което фронтът напредна в посока Северск.

Това на пръв взор малко придвижване докара до това, че ВСУ сами напуснаха селището Белогоровка в покрайнините на Северското горско стопанство. Това е напълно друго направление: украинската формация е преместена на десетки километри.

Киев натрупва там силите си от няколко месеца, с цел да провежда нахлуване против Лисичанск-Северодонецк надълбоко в ЛНР. Този проект в този момент е осуетен. С по-нататъшното придвижване на съветските елементи към Северск ВСУ ще би трябвало незабавно да се изтеглят от региона. Това по въпроса какъв брой значими са " локалните " интервенции в селата, чиито имена преди този момент не са говорили нищо на никого.

Около Артьомовск обстановката е по-сложна. Боевете в рамките на града се водят в североизточната и югоизточната му част. Предните щурмови елементи заеха част от жилищните блокове на улица “Ватутин ” и започнаха да се придвижват по прилежащите улици, които са най-вече застроени с еднофамилни домове. Премината като цяло е промишлената зона на винпрома и месопреработвателното дружество.

Но главните събития се развиват не в самия Артьомовск, а към него.

На югозапад от града съветските щурмови елементи заеха било от високи хълмове, минаха през горския пояс зад тях в посока на село Ивановское (Красное), което се намира на пътя Артьомовск-Константиновка. До платното остават два километра по права линия, то се управлява от огън и по него към този момент не е допустимо да се доставя гарнизонът на ВСУ.

Зад Ивановское към този момент е Часов Яр - главната позиция за доставяне на Артьомовск и бъдещата предна отбранителна позиция на ВСУ след напускането на града. Часов Яр се намира на рид зад канал. През последните два-три дни в града е основана нова тактическа група „ Карпати “, която независимо да пази тази позиция. Но Ивановское също е мощно укрепено (селото като цяло е малко) и сега се държи крепко от ВСУ.

Наскоро там дойде 214-ти обособен батальон " Опфор " от ВСУ. Това е британско редуциране (от opposing force - насрещна сила). В мирни условия те се основават, с цел да играят ролята на евентуален съперник по време на учения. В сегашните украински условия 214-ти отбат е със особено предопределение, подготвен от американците, само че по съветски способи. Преди това той беше покрай Донецк, само че се отдръпна със загуби и след метаморфоза беше изпратен в Ивановское (Красное). Там би трябвало да дойдат и отбранителните елементи от Харков.

От североизточната част на Артьомовск към този момент две седмици се водят боеве за две покрайнини: Красна Гора и Парасковиевка. Част от Красна Гора е заета, като цяло има вероятности в тази посока. ВСУ постоянно трансферират там подкрепления, изтегляйки елементи с огромни загуби в тила. Това направление се смята за сериозно за защитата на Артьомовск, защото заемането на Красна Гора и Парасковиевка ще докара до надзор на огъня на последния път, водещ от града до Часов Яр.

Сега несъмнено няма оперативно обграждане за Артьомовск. Има го пътят към Часов Яр, по който се доставя полуобкръженият гарнизон и се доставят подкрепления. Но придвижването е допустимо и в противоположна посока: ВСУ могат да се опитат да изтеглят част от обкръжения гарнизон по него.

Докато остане опцията за евакуация на Часов Яр, ще се приказва, че ВСУ се двоумят сред алтернативата да пазят Артьомовск до последния боец, с цел да завоюват време, до момента в който получат западна бронирана техника, или противоположното - да изтеглят гарнизона с митичната цел „ избавяне на армията за пролетното контранастъпление “. Но няма признаци за редовно оттегляне от града. Ако след няколко дни съветските десантни елементи заемат Парасковиевка и се придвижат на юг по железопътната линия до гара Ступки, тогава всички тези причини (да се изтеглят или да не се изтеглят) ще изгубят смисъл. Ще бъде невероятно да изтеглят гарнизона.

Сега плътността на отбраната на ВСУ в Артьомовск надвишава всички рационални граници. Приблизително към три взвода на километър отбранителна линия в гъста градска зона. Това обаче е доста разнообразна формация. Тъй като отбраната отслабва, тя ще се фрагментира и затова ще се разпадне.

Падането на Артьомовск под каквато и да е форма (евакуация или щурм) значи срив на фронтовата линия за ВСУ. И освен на тази отбранителна линия (тя към този момент е разпокъсана), само че в действителност в цялата система на ВСУ в северната част на фронта.

По-горе показахме, че даже леко придвижване към Северск докара до началото на отстъплението на ВСУ от региона на Лисичанск. И там се появява „ фуния “: единствено през Северск е допустимо да бъдат отведени елементи от ВСУ, които от дълго време се събират там. Ако го нямаше Северск, щеше да се образува " казан ", който ще бъде последван от завръщане на Красни Лиман и даже, евентуално, Изюм.

Добавят пристрастености и данни, че поради темповете на придвижване на въоръжените сили на Руската федерация, съперникът няма време да сътвори нужния защитителен регион към агломерацията Славянск - Краматорск - Константиновка. Това е изненадващо, само че факт: в този момент там се правят интензивни строителни работи и Краматорск, в който от години са съсредоточени армейски щабове и хранилища за доставяне, се оказа отворен от изток.

Какво значи в този момент за ВСУ да „ спасят армията за нахлуване “? Да оставят отряд от камикадзета в ариергард по централните улици в Артьомовск и с оркестър да изтеглят целия 30-хиляден гарнизон по единствения път, през който може да се стреля ли? И по-късно по сходен метод да се отдръпват през Северск от Лисичанск? В същото време Угледар е изгубен и придвижването на въоръжените сили на РФ стартира на север към Курахово и по-нататък към Красноармейск (Покровск). ВСУ към този момент нямат оперативни запаси, има единствено нови номерирани бригади, които се образуват в Западна Украйна от последната вълна мобилизирани, т.е. мъже от 45 до 60 години, хванати на улицата.

Засега непосредствената вероятност за ВСУ наподобява по този начин: Артьомовск ще бъде обграден, фронтът на ВСУ ще се разпадне, просто няма да има кой и къде да се изтеглят. Прибързаното основаване на нови отбранителни линии при Часов Яр и Краматорск е доказателство за това. Това, което въоръжените сили на Руската федерация започнаха като релативно местна интервенция, в последна сметка се трансформира във опция за основаване на същински преломен миг за военните дейности в Донбас. Киев и Пентагонът не съумяха да схванат това в точния момент и в този момент им остава извънредно стеснен диапазон на взимане на решения: неприятно или по-лошо. От незабавна евакуация до заличаване.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР