Украинско семейство бежанци е поставено под карантина в Ямбол заради

...
Украинско семейство бежанци е поставено под карантина в Ямбол заради
Коментари Харесай

Украинско семейство бежанци е под карантина в Ямбол заради COVID-19

" Украинско семейство бежанци е сложено под карантина в Ямбол поради COVID-19. Трима са заболелите измежду настанените 28 украински жители в „ Парк хотела “ в града ", заяви на постоянния си седмичен брифинг кметът на община Тунджа Георги Георгиев.

По думите му с позитивни проби са две деца и тяхната майка, а заразяването е станало след идването им в България. „ Наложи се да транспортираме едното дете до Пловдив за здравна консултация, защото след обзор в Ямбол доктор откри звук на сърцето . След Пловдив се върнаха с ковид “, разясни кметът.

" Настанените в хотела бежанци от войната са изследвани за COVID-19 на втория ден от идването им и всички проби са били негативни " , сподели шефът на Регионалната здравна ревизия (РЗИ) доктор Радостина Калчева.

Тя добави, че е значимо да се наблюдава и имунизационния календар на украинските деца, които желаят да постъпят в детска градина в България.

„ В Украйна измежду наложителните ваксини липсва пневмококовата за деца до 5-годишна възраст. Трябва да се направи и проучване за полиомиелит, защото там има постоянно случаи на болестта, заради използването на жива ваксина “, акцентира шефът на РЗИ.

По информация на Областния спешен щаб на територията на Ямболска област все още са подслонени към 100 украински бежанци - в хотели, общински бази и частни домове.

Очаква се тази седмица да бъде направена тяхната регистрация за краткотрайна протекция или бежански статут.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР