Украинският зам-министърът на земеделието обвини Русия в кражба на няколко

...
Украинският зам-министърът на земеделието обвини Русия в кражба на няколко
Коментари Харесай

Украински министър обвини Русия в кражба на 1,5 млн тона зърно

Украинският зам-министърът на земеделието упрекна Русия в кражба на няколко стотин хиляди тона зърно от територията, заета от нейните войски, оповестява Би Би Си.

По украинската национална телевизия Тарас Височки изрази мнението, че Русия може да откраднала над 1,5 милиона тона зърно в региони, които в този момент са под неин надзор.

Русия не е коментирала обвиняването, само че нейните военни са нанесли големи стопански загуби. Масовият обстрел на Русия и блокадата на украинските черноморски пристанища нарушиха производството на зърно, като покачиха интернационалната угриженост по отношение на растящите цени на храните.

Украйна е един от най-големите експортьори на зърно и растителни масла в света. Наричан е европейската кошница за самун.

Висоцки обаче увери украинците, че няма да страдат от дефицит на храна заради спирането.

Товарен транспортен съд, пренасящ над 71 000 тона украинска царевица, напусна румънското пристанище Констанца в четвъртък – първата пратка, откогато Русия нахлу в Украйна на 24 февруари. Констанца пое украинския експорт като румънски жест на взаимност, защото съветският флот блокира Одеса, главният експортен център на Украйна. Зърното е извънредно сензитивен въпрос в Украйна, където доста фамилии имат горчиви мемоари от глада от 30-те години на предишния век („ Холодомор “), породен от руските депортации на по-богати селяни („ кулаци “) и изземването на ферми. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР