Украинският ядрен оператор Енергоатом обвини Русия, че отново обстрелва Запорожската

...
Украинският ядрен оператор Енергоатом обвини Русия, че отново обстрелва Запорожската
Коментари Харесай

Киев: Русия отново обстрелва ядрената централа в Запорожие

Украинският нуклеарен оператор " Енергоатом " упрекна Русия, че още веднъж обстрелва Запорожската атомна електроцентрала в Южна Украйна. " През нощта съветски терористи още веднъж бомбардираха Запорожската атомна електроцентрала ", съобщи " Енергоатом " в Телеграм. Ударът е развалил електропровод, което е довело до прекъсване на няколко трансформатора на реактор номер 6 на централата и е наложило кратковременно стартиране на спешни генератори, обявиха от " Енергоатом ".

" Дори наличието на инспектори от Международната организация за атомна сила (МААЕ) не стопира руснаците ", обявиха оттова и приканиха организацията за " по-решителни дейности " против Москва. Най-голямото атомно оборудване в Европа, ситуирано в следената от Русия територия в Украйна, се трансформира в гореща точка за безпокойствие след взаимните обвинявания за набези там. Централата беше завладяна от съветските войски през март и обстрелът към оборудването провокира апели от страна на Киев и западните му съдружници за демилитаризиране на зоните към нуклеарните уреди в Украйна.

Този месец френският президент Еманюел Макрон прикани съветския си сътрудник Владимир Путин да изтегли тежките оръжия от региона на Запорожие, а съветският водач предизвести за евентуални " пагубни " последствия от боевете там. Екип за наблюдаване на МААЕ се разположи там при започване на септември. В понеделник Русия беше упрекната, че е бомбардирала трети обект на нуклеарна централа - централата в Южноукраинск в южната част на Николаевска област. Москва ускорява " нуклеарния шантаж ", съобщи шефът на централата, откакто ударът провокира огромен кратер, забелязан от публицисти на Агенция Франс Прес на стотици метри от централата. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР