Украинският външен министър Павел Климкин заяви на среща с еврокомисаря

...
Украинският външен министър Павел Климкин заяви на среща с еврокомисаря
Коментари Харесай

Украйна праща спорния закон за образование за експертиза в Съвета на Европа

Украинският външен министър Павел Климкин съобщи на среща с еврокомисаря Йохане Хан, че Киев е подготвен да изпрати за експертиза в Съвета на Европа частта от новия закон за образованието, който визира езика за образование на малцинствата.


Унгария и Румъния стачкуваха против този закон. В доста по-мека реакция България настоя да се съблюдават правата на малцинствата.

Климкин и Хан разискаха и други въпроси – ходът на промените в Украйна, разширението на икономическото и капиталовото съдействие сред Европейски Съюз и Украйна, опциите за микрокредитиране на украинския бизнес с привличането на европейски и интернационалните финансови институции.

Според новия закон от 1 септември 2018 година децата от националните малцинства ще учат на родния си език и на формалния украински в детските градини и в началното учебно заведение.

От 5 клас децата ще учат на украински, а малцинственият език ще се учи като обособена дисциплинираност. Допуска се и преподаване на един или няколко предмета на езиците на страните членки на Европейски Съюз. От 1 септември 2020 година образованието ще стане изцяло украиноезично.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР