Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес, че страната му и

...
Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес, че страната му и
Коментари Харесай

Визитата на Зеленски в София през погледа на световните медии

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи през днешния ден, че страната му и България са се договорили за по-активно съдействие в региона на защитата и че той е поканил София да взе участие във възобновяване на Украйна, съобщи Ройтерс .

На взаимна конференция с българския министър-председател Николай Денков той благодари на домакините си за поддръжката, която оказват в битката на Украйна против съветските сили, почнали пълномащабната си инвазия преди повече от 16 месеца.

Зеленски разиска с българските управляващи военната помощ при днешното си посещаване в българската столица, по време на което Народното събрание на България изрази поддръжката си за влизането на Украйна в НАТО след края на войната с Русия, означи Асошиейтед прес .

В късата си аудиенция по покана на новото прозападно държавно управление на България Зеленски разиска също по този начин европейската интеграция и двустранното съдействие в региона на енергетиката.

Единствените обединения в Народното събрание, които не утвърдиха декларацията в поддръжка на участието на Украйна в НАТО, са Българската социалистическа партия, правоприемник на комунистическата партия с проруски позиции, както и ултранационалистическата " Възраждане ", която намерено поддържа Русия в експанзията ѝ против Украйна, уточни ЕФЕ .

Визитата на Зеленски бе осъществена месец след встъпването в служба на демократичен кабинет в София, който реши да промени политическия курс след серия служебни държавни управления, които бяха срещу изпращането на каквато и да било военна помощ на Киев, означи Франс прес .

България, членка на Европейски Съюз и НАТО, само че исторически и културно близка с Москва, е надълбоко разграничена по тематиката за оръжейните доставки за Украйна. На процедура обаче оръжейните фабрики работят на цялостни обороти от началото на съветската инвазия в Украйна. Миналата година износът на българския военнопромишлен комплекс доближи съгласно оценки 4 милиарда евро - три пъти над предходния връх от 2017 година, добавя Агенция Франс Прес .

По-късно денем Зеленски срещна съпротива против изпращането на бойна техника на Украйна от страна на българския президент Румен Радев. Въпреки че президентският пост в България е значително параден, той дава солидна платформа за въздействие върху публичното мнение. Голяма част от популацията има проруски благосклонности, дължащи се на историческите и културните връзки сред двете страни, означи АП .

Българското либерално-консервативно държавно управление към този момент утвърди нов пакет военна помощ за Украйна през юни. От началото на войната България е приела и десетки хиляди украински бежанци, уточни ДПА .

Президентът на Украйна Володимир Зеленски разиска с президента на България Румен Радев въпроси на сигурността, назначението на дипломат в Украйна и взаимните благоприятни условия в Черноморския район, съобщи украинската организация Укринформ .

Украинският президент Володимир Зеленски нападна яростно българския си сътрудник Румен Радев в излъчена по малкия екран остра замяна на реплики в София и изрично се разгласи против опълчването на Радев на въоръжаването на Украйна, написа " Политико " .

Изданието отбелязва, че българският президент, очевидно стъписан от възмущението на Зеленски, е помолил публицистите да изоставен залата в президентството, където се организираше срещата.

Зеленски беше на посещаване в България основно с цел да се срещне с пронатовското и проевропейско държавно управление на министър-председателя Николай Денков, което поддържа износа на оръжие за Украйна и също по този начин изследва способи за продажба на нуклеарно съоръжение за цивилен цели, отбелязва " Политико ".

Срещата с Радев, някогашен командващ на военновъздушните сили, който е по-благосклонен към Русия и нееднозначен във връзка с НАТО, мина даже по-зле от предстоящото, установи медията.

" Не дай си Боже да ви сполети някаква покруса и да се окажете на моето място ", цитира медията Зеленски. " И в случай че хората със споделени полезности не оказват помощ, какво ще вършиме? Ще кажете: Путин, апелирам те, заграби българската територия? "

" Не, вие, като същински президент, сигурен съм, че не бихте позволили компромис с вашата самостоятелност. Ваше право е да не подкрепяте помощта за Украйна. Но в действителност бих желал да ме разберете вярно ", означи Зеленски, до момента в който, както написа " Политико ", Радев се взирал в бележника пред себе си.

Като отхвърли предлагането на Радев за дипломатическо решение, Зеленски акцентира, че Кремъл е почнал " война на заличаване против украинците, а не против други страни " и съобщи, че държавното управление на София - в несъгласие с Радев - е имало право да доставя оръжие.

" Искам също по този начин да ви кажа, че с каквото и да разполага вашата войска във връзка с боеприпасите, то няма да е задоволително, с цел да се бие с Руската федерация. Вие нямате неприятна войска, хората ви са положителни, само че това няма да е задоволително да се биете против 160 милиона души. Ето за какво е добре да се дадат [оръжия], с цел да можем [ние] да се пазиме [сами] и войната да не пристигна при вас ", сподели украинския президент.

" Украйна и НАТО би трябвало да имат общи полезности. Не може да бъде иначе ", добави Зеленски. " Не можеш да подкрепяш Русия и да поддържаш балансираща позиция, тъй като Русия желае да унищожи НАТО, желае да унищожи Европа и Европейския съюз; това са техните цели. Разбирате ли ме? "

Преди да продължи диалогът, президентът Радев изиска телевизионните екипи да изоставен залата, показва " Политико ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР