Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес, че е време НАТО

...
Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес, че е време НАТО
Коментари Харесай

Столтенберг и Зеленски се увериха взаимно, че бъдещето на Украйна е в НАТО

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи през днешния ден, че е време НАТО да вземе политическо решение да предложения Украйна да се причисли към военния алианс, и че Киев желае да знае по кое време ще стане негов член, оповестиха Ройтерс и УНИАН, представени от Българска телеграфна агенция.

Украинският водач съобщи на взаимна конференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Киев, че срещата на върха на НАТО през юли във Вилнюс може да стане историческа и че е бил поканен да участва.

" Благодарен съм за поканата да участвам на срещата на върха, само че също по този начин е значимо Украйна да получи съответната покана. Няма нито една справедлива спънка пред политическото решение Украйна да бъде поканена в алианса и в този момент, когато множеството хора в страните от НАТО и множеството украинци поддържат присъединението към алианса, е време за съответните решения ", съобщи той пред медиите.

" Ние чакаме точно стъпки напред, и то доста съответни, с цел да изясним за себе си, за нашата страна и общество, че Украйна ще стане член на НАТО ", добави Зеленски. Той акцентира, че Киев желае да има изясненост по кое време ще може да се причисли към отбранителния съюз, както и гаранции за сигурността си по време на присъединението.

Украйна не приготвя други възможности на участието си, означи Зеленски.

" Нека бъда явен: законното място на Украйна е в евроатлантическото семейство. Мястото на Украйна по право е в НАТО. И с течение на времето нашата поддръжка ще ви помогне да извършите това допустимо ", съобщи Столтенберг на конференцията със Зеленски в Киев.

Той даде обещание военната поддръжка за Украйна да продължи, като съобщи, че до момента съдружниците от НАТО са обучили десетки хиляди украински военнослужещи и са дали 65 милиарда евро единствено за военна помощ.

" НАТО е с вас през днешния ден, на следващия ден и ще бъде с вас толкоз дълго, колкото е належащо ", съобщи Столтенберг, преди да предложения Зеленски на срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли.

" В същото време, сега главното внимание на алианса и съдружниците е ориентирано към това да се подсигурява, че Украйна ще удържи победа и ще остане и отсега нататък суверенна, самостоятелна и демократична страна ", добави генералният секретар на НАТО. В противоположен случай бъдещото участие на страната ще бъде невероятно.

Военната поддръжка за Киев ще бъде съществена тематика в срещата на контактната група на следващия ден, която ще премине под председателството на Съединени американски щати, акцентира Столтенберг.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР