Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е получена сериозна и

...
Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е получена сериозна и
Коментари Харесай

Зеленски: Имаме предложение за F-16

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че е получена " сериозна и мощна оферта " за доставка на изтребители F-16 от водачите на съюзнически страни, заяви Ройтерс.

Той добави, че те идват от " основни съдружници ", без да даде повече детайлности.

" Нашите съдружници знаят от какъв брой тъкмо (самолети) се нуждаем ", сподели Зеленски в изказване, оповестено на уеб страницата му. Украинският президент означи, че " някои от нашите европейски сътрудници " са показали съответни цифри.

Зеленски добави, че в този момент Киев чака дефинитивно съглашение със своите съдружници, в това число " взаимно съглашение със Съединените щати ".

Все още не е ясно обаче кои съдружници са подготвени да дават изтребители F-16 на Украйна, написа Ройтерс.

През май Англия и Нидерландия оповестиха, че събират коалиция от страни, които биха желали да дадат от своите самолети на Киев и да стартират образование на водачи.

 Англия и Нидерландия договориха Англия и Нидерландия договориха " интернационална коалиция " за F-16 за Украйна

Съединени американски щати в началото се опълчиха на настояването, само че по-късно президентът Джо Байдън съобщи, че Вашингтон ще се включи в образованието на водачи. За доставката съветникът на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан съобщи във вторник, че дефинитивно решение не е взето.

Разрешението на Съединени американски щати за изпращането на самолети на Украйна е належащо, защото те са производител на машините.

Нов стадий: F-16 и нуклеарните оръжия

Междувременно във вторник съветският външен министър Сергей Лавров предизвести, че Москва ще одобри като знак за ескалиране на спора, в случай че Киев получи самолети, които могат да носят нуклеарни оръжия.

" Трябва да имаме поради, че една от модификациите на F-16 може " да придвижва " нуклеарни оръжия ", съобщи Лавров в тирада в съветска военна база в Таджикистан.

" Ако те не схващат това, тогава те са безполезни като военни стратези и плановици ", сподели той.

 " Локхийд Мартин " е подготвена да създаде повече F-16 и за скица за Украйна през трети страни

Говорителят на Белия дом Джон Кърби през днешния ден отхвърли да разисква нуклеарните благоприятни условия на изтребителите F-16, само че увери, че президентът Байдън не желае войната да ескалира до приложимост на нуклеарни оръжия. " Целта на даването на съвременни изтребители е да се помогне на Украйна да се отбрани, да отбрани въздушното си пространство и своята териториална целокупност ", сподели Кърби.
Кърби насочи и обръщение към Лавров: " Ако се притеснявате за украинския боен капацитет, тогава би трябвало да си вземете войските и да напуснете Украйна. "

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР