Украинският президент Володимир Зеленски упрекна страните от НАТО тази седмица

...
Украинският президент Володимир Зеленски упрекна страните от НАТО тази седмица
Коментари Харесай

Responsible Statecraft: Украйна настоява за пряко участие на НАТО във войната

Украинският президент Володимир Зеленски укори страните от НАТО тази седмица за нежеланието им непосредствено да се включат в борбата против Русия, написа.

„ Какъв е казусът с включването на страни от НАТО във войната? Няма подобен проблем “, сподели Зеленски пред New York Times в енергично изявление. Западните самолети биха могли просто да „ смъкват това, което е в небето над Украйна “, без да напущат територията на НАТО, твърди той, като по този метод смекчават рисковете от ескалация.

Зеленски добави, че би приветствал всевъзможни проекти за изпращане на бойци на НАТО в поддръжка на военните старания на Украйна на място. Украинският водач също изиска от западните страни да разрешат на Украйна да употребява техните оръжия, с цел да нападна военни обекти на съветска територия.

Все по-отчаяните молби на Зеленски идват в сложен миг за Украйна. Измина повече от година и половина, откогато Киев реализира обилни триумфи на бойното поле. Както неотдавна уточни политологът Греъм Алисън, Русия завзе повече територия през последните два месеца, в сравнение с Украйна освободи в цялото си контранастъпление през 2023 година

Украйна се опита да си върне преимуществото посредством акция от офанзиви против съветска инфраструктура, в това число хранилища за гориво и електроцентрали. Тактическата смяна е частично отговор на дългогодишната акция на Москва за удари по украинската енергийна инфраструктура, която принуди Киев да наложи непрекъснати спирания на тока тази седмица за първи път след нашествието на Русия през 2022 година

В този миг на рецесия Съединени американски щати избраха метода на Златокоска. Американски чиновници от дълго време се опълчват на украинските удари на съветска територия, частично заради опасения от ескалация и частично заради евентуалното влияние върху международните цени на петрола. Но държавният секретар Антъни Блинкен наподобява смекчи тази позиция в мнения предходната седмица.

„ Не сме насърчавали или разрешавали удари отвън Украйна, само че в последна сметка Украйна би трябвало сама да вземе решения за това по какъв начин води тази война “, сподели Блинкен. „ Ще продължим да поддържаме Украйна с оборудването, от което се нуждае, с цел да завоюва. “
От позиция на Украйна сходни мнения са прекомерно двусмислени. Но американските дейности са малко по-директни. Само преди няколко седмици Вашингтон разкри, че скрито е дал на Киев ракети с огромен обхват, които са способни да поразяват надълбоко съветска територия.

Съединени американски щати са по-твърди в опълчването си на изпращането на войски в Украйна или директната помощ за свалянето на съветски ракети. Докато някои страни от НАТО поддържат  идеята за разполагане на бойци в страната, военачалник Си Кю Браун, ръководител на Обединения комитет на началник-щабовете, сподели в понеделник, че „ сега няма проекти за въвеждане на американски инструктори в Украйна “.

„ След като този спор завърши и сме на по-добро място, тогава бих предположил, че ще можем да върнем обучители назад “, сподели Браун.

Докато Зеленски омаловажава страховете от нуклеарна ескалация, Кремъл подхваща друг метод. Руският президент Владимир Путин подреди тази седмица учения, в които неговите войски се упражняваха да употребяват тактически нуклеарни оръжия. Въпреки че тези бойни оръжия са по-малки от стратегическите бойни глави, някои разновидности могат да имат по-голям удар от бомбите, които сринаха Хирошима и Нагасаки през 1945 година

Русия сподели, че ученията, които се организират покрай границата с Украйна, са отговор на " провокативни изказвания и закани на избрани западни чиновници във връзка с Руската федерация ".

Ескалационният ход акцентира дипломатическо напрежение, с което администрацията на Байдън към момента не е решила. Докато Украйна и Съединени американски щати имат мощен общ интерес да накарат Русия да заплати за нашествието си, главната цел на Вашингтон е да предотврати нуклеарна ескалация, като заобикаля пряк спор с Москва. Украйна, от своя страна, има всички учредения да въвлече Съединени американски щати във война, която Киев счита за екзистенциална.

Европейските страни са заседнали в меката среда. Европа има по-силни тласъци да поддържа Украйна и по тази причина страни като Франция и Англия издигнаха проекти за по-пряко присъединяване във войната. Но всеки неочакван ход естествено ще замеси техния най-мощен съдружник, Съединените щати, които изрично обезсърчават всевъзможни опити да въвлекат НАТО в спора.

Западът значително прикри тези разделения, като настояваше, че ще продължи да поддържа Украйна „ колкото е належащо “. Но защото позицията на Киев на бойното поле се утежнява, този метод може да има период на валидност.

Други дипломатически вести, свързани с войната в Украйна:

Украйна може да стартира публични договаряния за присъединение към Европейския съюз до края на юни, съгласно Politico. Основната спънка пред тази стъпка е Унгария, която от дълго време е скептична по отношение на присъединението на Украйна към блока, частично заради несъгласията към унгарските малцинства в страната. Но защото Будапеща поема ротационното председателство на Европейския съвет през юли, някои дипломати спекулират, че унгарските публични лица биха предпочели да отстранен казуса допустимо най-скоро, изключително като се има поради, че ще има доста бъдещи благоприятни условия да провалят присъединението на Киев през идващите години.

По-голямата и дълготрайна спънка за Украйна ще бъде привеждането на политическата й система в сходство със стандартите за участие в Европейски Съюз, което ще изисква старания за премахване на корупцията и подсилване на демократичните системи в страната.

Миналия петък Европейски Съюз реши да забрани четири съветски медии, които блокът дефинира като „ основни и инструментални в прокарването и поддръжката на нападателната война на Русия против Украйна “, съгласно Reuters. Решението за блокиране на рускоезичните издания последва предходен ход за възбрана на Russia Today и Sputnik, като и двата излъчват на британски. Кремъл даде обещание да „ отговори стремително и извънредно мъчително за западняците “, без да разкрива какво тъкмо значи това.

Украйна към този момент предлага условно освобождение на пандизчии, които се записват за битка с Русия, като се изключи наказаните за изключително тежки закононарушения, съгласно Ройтерс. Украински чиновници споделят, че решението може да разреши на до 20 000 пандизчии да се причислят към военните старания, осигурявайки по този начин нужния подтик на работната мощ, до момента в който войната продължава. Русия беше изправена пред остри интернационалните рецензии за личната си политика на опрощение на пандизчии, които се причисляват към войната на страната на Москва, политика, която даде на Кремъл повече от 50 000 спомагателни бойци.

Новини от Държавния департамент на Съединени американски щати:

На конференция в понеделник представителят на Държавния департамент отхвърли, че Съединени американски щати употребяват двоен стандарт за каузи в Международния углавен съд против съветски и израелски чиновници. „ Тук има фундаментална разлика и тя е, че Израел сподели, че ще сътрудничи на следствието. Русия не го направи “, сподели Милър. „ Израел сподели, че ще сътрудничат на следствието, ще приказват с тях за обвиняванията, които се готвят да издигнат. “
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР