Украинският президент Володимир Зеленски се срещна с премиера Риши Сунак

...
Украинският президент Володимир Зеленски се срещна с премиера Риши Сунак
Коментари Харесай

Зеленски в Лондон: нови ракети за ПВО и дронове с далечен обсег

Украинският президент Володимир Зеленски се срещна с премиера Риши Сунак във Англия, който даде обещание " стотици " ракети за противовъздушна защита и безпилотни летателни апарати с отдалечен обхват на деяние, съобщи Агенция Франс Прес.


Облечен в присъщата си войнишка униформа, Зеленски прегърна Сунак, когато се срещнаха в Чекърс, провинциалната резиденция на министър-председателя северозападно от Лондон.

Пътуването се състоя, откакто украинският водач си обезпечи нови обещания за военна помощ по време на визитите си във Франция и Германия през уикенда, преди необятно предстоящата контраатака против Русия.

" Обединеното кралство е водач, когато става въпрос за разширение на нашите качества на земята и във въздуха ", написа Зеленски в Туитър преди диалозите си със Сунак.

" Това съдействие ще продължи и през днешния ден. Ще се срещна с моя другар Риши. Ще проведем договаряния всъщност лице в лице и в делегации ", сподели той.

Сунак означи, че диалозите се организират в навечерието на срещата на водачите на Съвета на Европа в Исландия - на която Зеленски ще направи видеообръщение - и на срещата на върха на Г-7 в Япония.

" Това е решителен миг в съпротивата на Украйна против една ужасна нападателна война, която те не са избрали и не са предизвикали ", сподели министър-председателят в изказване.

" Не би трябвало да ги разочароваме ", сподели той.


" Фронтовата линия на Путин може да е в Украйна, само че линиите на разделяне се простират по целия свят.

" В интерес на всички ни е да подсигуряваме, че Украйна ще успее и варварството на Русия няма да бъде възнаградено ".

В Чекърс Сунак ще удостовери " по-нататъшното даване от Обединеното кралство на стотици ракети за противовъздушна защита и спомагателни безпилотни въздушни системи, в това число стотици нови безпилотни летателни апарати за нахлуване с огромен обхват на деяние над 200 км ", се споделя в изказването на Англия.

" Всички те ще бъдат доставени през идващите месеци, до момента в който Украйна се приготвя да ускори съпротивата си против продължаващата съветска инвазия. "

Последната доставка идва, откакто предходната седмица Англия стана първата западна страна, която предложи на Украйна ракети с огромен обхват на деяние - ракетите " Storm Shadow ".

Англия добави към програмата си за поддръжка и образование за бойни полети, въпреки и не с изтребители.

По време на едвам второто си пътешестване в чужбина от началото на войната Зеленски през февруари произнесе многозначителна тирада пред английския парламент, в която молеше за западни самолети. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР