Украинският президент Володимир Зеленски се срещна с българския вицепремиер Мария

...
Украинският президент Володимир Зеленски се срещна с българския вицепремиер Мария
Коментари Харесай

Зеленски се срещна с Мария Габриел и Урсула фон дер Лайен в ООН

Украинският президент Володимир Зеленски се срещна с българския вицепремиер Мария Габриел и с ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен и президента на Румъния Клаус Йоханис по време на общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк.

Разговорите са засегнали казуса с вноса на зърно от Украйна - " запазването на правилото на общия пазар и свободния достъп на украинска земеделска продукция на пазара в Европейски Съюз ", както показват от пресслужбата на Зеленски.

От Министерство на външните работи оповестяват, че Зеленски и Фон дер Лайен са благодарили на държавното управление на България за " напъните и градивните договаряния ", като украинският държавен глава подчертал " основната роля на водачите на парламентарните групи в Народно събрание, подкрепили решението ".

България е една от пет страни в Европейски Съюз дружно с Румъния, Унгария, Полша и Словакия, които желаеха ограничение на украинския импорт при започване на 2023 година Парламентът отхвърли да удължава периода на възбраната няколко дни преди да изтече, което докара и до митинги от страна на зърнопроизводителите - прекъснати след договарянето на меморандум с Николай Денков.

Още две страни - Румъния и Словакия - към този момент договарят с Киев за това по какъв начин ще се контролира бъдещия импорт. В Румъния обмислят да издават лицензи на фермерите и преработвателите, които имат потребност от попълване на запасите с украинска стока, а не на прекупвачи. Цялата продукция ще се ревизира и от службата за сигурност на храните.

Словакия също разгласи, че счита проекта за вноса на украинско зърно за допустим и продължава договарянията.

Предстои да се сътвори взаимна координационна платформа по въпросите на износа и преноса на украински аграрни артикули.

Габриел, Йоханис и президентът на Украйна са се разискали и търсенето на " ефикасни решения в областта на логистиката " - увеличение на пропускателната дарба на пристанищата и речния превоз по река Дунав, и за увеличението на размера на преноса на украински артикули през Румъния и България.

60% от преноса на украинско зърно - част от коридора на солидарността на Европейски Съюз - минава през Румъния.

Обсъждани са и различни транспортни направления през двете страни, което да редуцира натоварването над вътрешните пазари
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР