Украинският президент Володимир Зеленски призова в четвъртък Швейцария да разреши

...
Украинският президент Володимир Зеленски призова в четвъртък Швейцария да разреши
Коментари Харесай

Зеленски призова Швейцария да отблокира доставките на оръжие за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски прикани в четвъртък Швейцария да позволи реекспорта на оръжия за Украйна, като сподели, че този ход ще бъде жизненоважен в битката с съветската инвазия, заяви Ройтерс.

" Знам, че има полемика в Швейцария по отношение на износа на военни материали за отбраната на Украйна. Това би било жизненоважно. Имаме потребност от оръжия, с цел да можем да възстановим мира в Украйна ", сподели Зеленски във видеообръщение към двете камари на швейцарския парламент.

Швейцария има дългогодишна политика да не разрешава реекспорта на закупено от нейни производители оръжие за страни, които са в спор. Миналия ноември Берн наложи настрана ембарго за
муниции, отиващи за Русия или Украйна.

 Швейцария подвига отчасти оръжейното ембарго за Украйна, постанова наказания против Русия Швейцария подвига отчасти оръжейното ембарго за Украйна, постанова наказания против Русия

Въпросът провокира просторен спор в Швейцария, която трябваше да балансира своята външнополитическа традиция на неутралитет, като в същото време регистрира опасенията на своите европейски съседи и локалната си оръжейна промишленост, написа Ройтерс.

Облечен в елементарна черна тениска с надпис " Украйна " на гърдите му, Зеленски благодари на Швейцария за използването на глобите на Европейски Съюз, към които страната се причисли.

" Много е значимо да проявим взаимност, тъй като тези наказания ще ни оказват помощ да сложим завършек на експанзията ", сподели той. Трябва да засилим глобите ", сподели президентът.

 За пръв път болшинството от швейцарците са за доближаване с НАТО За пръв път болшинството от швейцарците са за доближаване с НАТО

Той насочи покана за образуване на " среща на върха за световен мир ", като се базира на дипломатическия опита на Швейцария.

Обръщението провокира напрежение в швейцарския парламент, където дясната Швейцарска национална партия съобщи, че речта на Зеленски е в нарушаване на неутралитета на страната.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР