Украинският президент Володимир Зеленски призова Русия да бъде лишена от

...
Украинският президент Володимир Зеленски призова Русия да бъде лишена от
Коментари Харесай

Зеленски пред ООН: Русия да бъде изключена от всички международни организации

Украинският президент Володимир Зеленски прикани Русия да бъде лишена от участие в Съвета за сигурност и да бъде изключена от всички интернационалните организации, оповестиха международните осведомителни организации.

Във видеообръщение към Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, събрал се на съвещание за Украйна, Зеленски прикани за въвеждането на нови строги световни наказания против Русия и изиска ясни и юридически обвързващи гаранции за групова сигурност.

Той сподели, че пред очите на целия свят Русия организира на окупираните от нея територии " прям фарс " , наименуван референдум, и " принуждава хората под дулата на автоматите да попълнят някакви хартийки ", едвам има телевизионни фрагменти, съобщи украинската организация УНИАН. Резултатите от тези референдуми са предрешени, съобщи Зеленски и акцентира, че в случай че украински земи бъдат анексирани, няма да има никакви договаряния с съветския президент Владимир Путин.

Украинският водач прикани за спомагателна военна и финансова помощ за Украйна, с цел да може тя да се отбрани, а " агресорът да загуби ", както и за " ясни и юридически обвързващи гаранции за групова сигурност " за страната му в отговор на последните опити на Русия да откъсне част от територията й.

Извънредното съвещание на Съвета за сигурност бе свикано поради проведените под диктовката на Москва референдуми в окупираните от нея украински територии и в двете самопровъзгласили се републики - Донецката и Луганската. Късно нощес техните управляващи оповестиха че жителите са дали своят вот за присъединение на тези територии към Русия. Смята се, че това ще бъде употребявано от Русия като предлог, с цел да разгласи, че анексира тези региони, както направи с Крим през 2014 година

" В актуалния свят всяка анексия е закононарушение по едно и също време против всички страни, които считат ненарушимостта на личните си граници за жизненоважно ", сподели Зеленски. " Признаването от Русия на тези псевдореферендуми... и следващият опит за анексиране на украинска територия ще значи, че с този президент на Русия няма защо да се приказва ", добави той, имайки поради Путин.

Украинският водач упрекна Русия, че унищожава Организация на обединените нации като главен орган на интернационалното право и сподели, че тя би трябвало да бъде изключена от всички интернационалните организации, а в случай че такова изключване е затруднено процедурно, присъединяване й в тях да бъде замразено.

Много от членовете на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации осъдиха референдумите и подчертаха, че анексираните от Русия територии в никакъв случай няма да бъдат приети.

Посланичката на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Линда Томас-Гарфийлд сподели, че в скоро време Съединени американски щати и Албания ще разпространят проекторезолюция, осъждаща " подправените " референдуми и призоваваща всички страни да не признават никакъв изменен статут на Украйна. В резолюцията ще се упорства и за евакуиране на съветските войски от Украйна. Русия сигурно ще й наложи несъгласие, само че се надяваме да забележим, че останалите членки на съюза са изрично срещу преначертаването на граници, добави тя.

По думите на американската представителка документът ще бъде препоръчан за гласоподаване в края на тази или началото на другата седмица Ако Русия блокира приемането му, Съединени американски щати и Албания ще го внесат в 193-членното Общо заседание на Организация на обединените нации, където към този момент не може да бъде налагано несъгласие. Целта е да се изпрати ясно обръщение на Москва, уточни Томас-Гарфийлд.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР