Украинският президент Володимир Зеленски пристигна във Вашингтон, за да се

...
Украинският президент Володимир Зеленски пристигна във Вашингтон, за да се
Коментари Харесай

Как в Русия отразиха посещението на Зеленски в САЩ?

Украинският президент Володимир Зеленски дойде във Вашингтон, с цел да се срещне с президента Джо Байдън, да приказва пред Конгреса и да потърси оръжия, по време на първото си пътешестване в чужбина, откогато Русия нахлу в Украйна. Събитието бе отразено и в съветските медии, обобщава Българска телеграфна агенция.

Стремителната аудиенция на украинския президент Володимир Зеленски във Вашингтон търпя едвам няколко часа. На обща конференция след договаряния в Белия дом Зеленски и американският водач Джо Байдън демонстрираха цялостна естетика на възгледите – поддръжка за Украйна и обвинявания против Русия, написа в коментар „ Росийская газета “.

Съдържанието на чувала с новогодишни дарове от Байдън, който Зеленски отнесе в Киев, бе обявено авансово – това е следващият и най-щедър от месеци транш военна помощ за 1,8 милиарда $, включващ за пръв път противовъздушни системи с огромен обхват. А предния ден в Конгреса на Съединени американски щати бе показан законопроект за подкрепяне на Украйна с 45 милиарда $ – за доста месеци напред, показва вестникът.

Въпреки че усърдно демонстрираха здравината на американско-украинския съюз, при закрити порти двамата президенти може би са имали много забавен и изчерпателен диалог за задачите на спора – въпрос, по който Съединени американски щати и Украйна към този момент се разминават. Докато за Вашингтон задачата е да проточи спора в опит да отслаби Русия, заобикаляйки директно присъединяване в него на бойци от НАТО, Киев е извънредно заинтригуван да въвлече в бойните дейности американците и техните съдружници, твърди московският официоз.

Но „ колкото и да приказва Байдън за безкрайната благотворителност на американския народ и готовността му на всичко поради Украйна, той знае от допитванията, че поддръжката за спора към този момент понижава даже в самите Съединени американски щати, да не приказваме за някои страни от Европа “, прибавя „ Росийская газета “.

Обещаните доставки на противоракетни комплекси „ Пейтриът “ за Киев „ ще значат, че Съединени американски щати се включват в украинския спор на ново ниво. Това е рисков симптом “, разяснява политологът Григорий Евстафиев пред „ Комсомолская истина “.

А „ новото ниво “ значи в Украйна да се появят огромни постоянни бойни подразделения от армията на Съединени американски щати. Защото за обслужване на системите „ Пейтриът “ са нужни освен гардове и водачи, които могат да бъдат и украинци, само че също по този начин опитни военни експерти, значи – американци. Те може и да не се върнат живи вкъщи, акцентира съветският вестник.

С новия пакет общият размер военна помощ за Украйна от сегашната администрация на Съединени американски щати ще доближи невижданите 21,9 милиарда $, цитира „ Известия “ вчерашно изказване на държавния секретар Антъни Блинкън. На фона на тези суми не е ясно по какъв начин управляващите на Украйна ще изплащат задълженията си, разяснява Григорий Карасин, шефът на външнополитическата комисия в сената на Русия.

„ Как ще връща след това Украйна всичко това, с какво – земя, хора, запаси? А какво ще значи това за Европа? Все открити въпроси. Засега Украйна е затънала в задължения, мисля, за десетилетия напред. И връща тези задължения с живота на личните си жители “, декларира съветският политик.

Визитата на Зеленски имаше значим алегоричен темперамент персонално за Байдън. Присъствието на украинския водач акцентира политическата победа на Белия дом, съумял относително елементарно да прокара следващия пакет помощи за Украйна, написа „ Независимая газета “.

Всекидневникът напомня изказвания на конгресмени републиканци, приканвали за одит на средствата, отпускани на Киев. Съответният законопроект обаче бе импортиран единствено от 11 члена на долната камара по самодейност на Марджъри Тейлър Грийн, която единствена в законодателния орган на Съединени американски щати позволява опцията освен за одит, само че и за орязване на помощта за Украйна. Но тя напълно не е измежду авторитетните и авторитетни фигури в Републиканската партия. И може да се каже, че сега усилването на поддръжката за Украйна не среща противопоставяне в Конгреса, заключава „ Независимая газета “.

Междувременно службата за престъпни следствия към отбранителното министерство на Съединени американски щати ускори инспекциите на военните доставки за Киев. Според нейния първи зам.-ръководител Джеймс Айвс, организацията следи Украйна „ поради прибързаното подписване на доста контракти от Пентагона и поради това, че американската помощ може да попадне на черния пазар “, отбелязва организация Росбалт.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР