Украинският президент Володимир Зеленски пристигна във Финландия в сряда, за

...
Украинският президент Володимир Зеленски пристигна във Финландия в сряда, за
Коментари Харесай

Зеленски пристигна във Финландия за среща със скандинавските лидери

Украинският президент Володимир Зеленски дойде във Финландия в сряда, с цел да организира диалози със скандинавските водачи за поддръжката във войната на страната му с Русия и за връзките ѝ с Европа, оповестиха държавните управления от района, представени от " Ройтерс ".

Зеленски ще организира двустранни диалози с президента на Финландия Саули Ниинистьо, последвани от конференция, преди да се причисли към районна среща на върха и втора среща с медиите, се споделя в изказване на офиса на Ниинистьо.

Стотици хора се събраха в центъра на Хелзинки, с цел да видят идването на Зеленски, аплодирайки го, до момента в който се появяваше пред президентския замък.

По-широката среща на върха ще включва Ниинистьо, както и министър-председателите на Швеция, Норвегия, Дания и Исландия.

" Темата на срещата е нападателната война на Русия против Украйна, продължаващата поддръжка на скандинавските страни за Украйна, връзките на Украйна с Европейски Съюз и НАТО и самодейността на Украйна за обективен мир ", се показва в известието.

Говорител на Зеленски съобщи, че украинското държавно управление чака срещата на върха да докара до взаимно изказване.

" Срещата на водачите на Украйна и петте страни от Северна Европа е проведена за по-нататъшна съгласуваност на военната помощ за нашата страна, европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна ", уточни представителят.
Посещението на украинския президент във Финландия, едно от дребното му пътувания в чужбина след нашествието на Русия предходната година, беше оповестено едвам след идването му при засилени ограничения за сигурност във финландската столица. Финландия, ставайки негов 31-вия член на организацията в отговор на нахлуването на Русия в Украйна. Финландия има дълга граница с Русия.

На 4 април Кремъл съобщи, че присъединението на Финландия към НАТО е рискова историческа неточност, която ще отслаби сигурността в по-широкия район и ще принуди Москва да предприеме контрамерки.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР