Украинският Зеленски в Холандия, след като САЩ одобриха изпращането на холандски изтребители F-16 в Украйна

...
Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в Холандия след посещение в
Коментари Харесай

Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в Холандия след посещение в Швеция

ByThe Асошиейтед прес, 20 август 2023 г., 6:19 ч. Военновъздушните сили на Украйна.

Зеленски се среща с холандския премиер Марк Рюте във военновъздушна база в южния град Айндховен. Украинският лидер беше в Швеция ден по-рано.

Одобрението на САЩ в петък за Холандия и Дания да доставят американски F-16 на Украйна се разглежда като голямо тласък за Киев, въпреки че бойните самолети няма да окажат влияние скоро върху почти 18-месечната война.

Украйна отдавна пледира за сложния изтребител за да му придаде бойно предимство. Наскоро тя започна дългоочаквано контранастъпление срещу силите на Кремъл без въздушно прикритие, поставяйки войските си на милостта на руската авиация и артилерия.

Правителствата на Холандия и Дания също участват в коалиция, която работи за обучение на украински пилоти да летят на модерни изтребители.

Датският министър на отбраната Якоб Елеман-Йенсен каза в петък, че обучението на украински пилоти започва този месец. Официални лица по-рано казаха, че украинските пилоти ще се нуждаят от шест до осем месеца обучение.

Вашингтон казва, че F-16 - подобно на модерните американски танкове Abrams - ще бъдат от решаващо значение в в дългосрочен план, тъй като Киев се изправя срещу Русия.

Украйна разчита на по-стари самолети, като произведените в Русия МиГ29 и самолети Сухой. F-16 имат по-нова технология и възможности за прицелване. Те също така са по-гъвкави, казват експерти.

Във видеообръщение по-рано в неделя Зеленски се зарече да отвърне строго на руския ракетен удар предишния ден в центъра на северноукраинския град Чернигов, който уби седем души и рани над 100 други.

___

Следете отразяването на AP за войната в Украйна: https://apnews.com/ hub/russia-ukraine

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР