Украинският президент Володимир Зеленски поиска днес от Република Кипър и

...
Украинският президент Володимир Зеленски поиска днес от Република Кипър и
Коментари Харесай

Зеленски призова Кипър да отмени златните паспорти на руснаците

Украинският президент Володимир Зеленски изиска през днешния ден от Република Кипър и останалите страни от Европейския съюз да затворят пристанищата си за съветски кораби, съобщи ДПА.

" Призоваваме всички кипърски пристанища да бъдат затворени за съветски кораби ", сподели Зеленски във видеообръщение към кипърския парламент. Той изиска целият Европейски съюз да направи същото.

Украинският президент също по този начин прикани Кипър да анулира паспортите, издадени на съветски лица в границите на програмата, предопределена за вложители, както и да не позволява частни съветски яхти да дебаркират в кипърските пристанища, съобщи Франс прес.

Той добави, че Кипър разполага със средства, с цел да упражни напън върху Русия, с която страната поддържа тесни връзки.

По отношение на по този начин наречените златни паспорти, за чиято анулация Зеленски прикани Кипър, Франс прес напомня, че тази стратегия е разрешила за 13 години да бъдат издадени хиляди паспорти на непознати вложители, само че през 2020 година тя бе анулирана заради изказвания за корупция.

" Спрете съветските златни паспорти, двойното поданство. Оставете ги единствено за тези, за които е потвърдено, че не вредят на Украйна ", акцентира той.

Зеленски благодари на Кипър за филантропичната помощ, която достави на Украйна, и още един път разказа съветските жестокости, показвайки видеокадри от войната и призовавайки кипърските депутати да не разрешават да се правят сходни закононарушения.

След изявлението му кипърският президент Никос Анастадиадис съобщи пред публицисти, че са издадени разпореждания за анулацията на четири паспорта на съветски жители, фигуриращи в листата със наказания на Европейски Съюз.

Кипър изпрати над 215 тона филантропична помощ на Украйна и одобри към 10 000 украински бежанци. В страната има и огромна съветска диаспора.

Протест против войната на Русия в Украйна имаше пред Народното събрание на Кипър, до момента в който Зеленски произнасяше речта си по видеоконферентна връзка.

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР