Украинският президент Володимир Зеленски обяви снощи, че още два кораба

...
Украинският президент Володимир Зеленски обяви снощи, че още два кораба
Коментари Харесай

Зеленски: Още два товарни кораба са минали по временния зърнен коридор покрай Румъния и България

Украинският президент Володимир Зеленски разгласи нощес, че още два кораба са минали по " краткотрайния " черноморски плавателен кулоар, употребен след отдръпването на Русия от зърнената договорка през юли, съобщи Ройтерс.

" Два кораба сполучливо минаха през нашия краткотраен " зърнен кулоар ", гласи обявата на Зеленски в обществената мрежа Twitter.

В отговор на опасността на Русия след прекратяването от нейна страна на зърненото съглашение да приема всички плавателни съдове, поемащи и отплаващи от украински пристанища в Черно море като евентуална военна цел, Украйна разгласи отварянето на " филантропичен кулоар ", който минава наоколо до крайбрежието на Румъния и България, показва Ройтерс.

Агенцията напомня, че в петък два кораба са минали по коридора, с което броя е станала четири. Те са плавали под флаговете на Либерия и Маршаловите острови и са превозвали на път за Босфора надлежно чугун и концентрат на желязна руда. Със упоменатите от Зеленски към този момент са шест.

Сега украинският президент не посочи за какви плавателни съдове приказва и дали са минали целия маршрут. Той разгласи, че Украйна " възвръща свободата на корабоплаването в Черно море. Свободата изисква увереност ".

Ройтерс показва, че на следващия ден президентът на Русия Владимир Путин ще се срещне с турския си сътрудник Реджеп Тайип Ердоган в черноморския курортен град Сочи в подтекста на опитите на Анкара и Организация на обединените нации да съживят зърнената договорка, съгласно която Украйна може безвредно да изнася зърно от черноморските си пристанища.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР