Украинският президент Володимир Зеленски обяви късно в сряда, че слага

...
Украинският президент Володимир Зеленски обяви късно в сряда, че слага
Коментари Харесай

Киев къса дипломатическите отношения със Сирия

Украинският президент Володимир Зеленски разгласи късно в сряда, че поставя завършек на дипломатическите връзки със Сирия, откакто режимът в Дамаск призна независимостта на проруските сепаратистки републики в Донецк и Луганск, подкрепяни от Русия от 2014 година, съобщи Франс прес.

“Вече няма да има връзки сред Украйна и Сирия”, съобщи Зеленски във видео в Телеграм, потвърждавайки, че “натискът на санкциите” против Дамаск, съдружник на Русия, “ще стане още по-голям”.

“Това е незначителна история”, означи с неуважение той, предпочитайки да подчертава върху подписването в Брюксел на съглашение за режим на “безвизов превоз” на товари от Украйна в Европейския съюз.

Вчера Сирия разгласи, че признава така наречен Донецка и Луганска национални републики в Източна Украйна за самостоятелни и с това стана първата страна (след Русия), която го направи.

Това не е първият случай, когато Сирия показва поддръжката си за територии, приети от Русия за самостоятелни. През 2018 година Дамаск призна независимостта на сепаратистките региони Абхазия и Южна Осетия в Грузия.

Сирия и Русия са съдружници от десетилетия, само че връзките им станаха доста по-тесни при сирийския спор и военната интервенция на Москва от 2015 година насам на страната на режима на Башар Асад.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР