Украинският президент Володимир Зеленски каза днес, че Украйна ще се

...
Украинският президент Володимир Зеленски каза днес, че Украйна ще се
Коментари Харесай

Зеленски: Украйна ще отвръща на руските атаки в Черно море

Украинският президент Володимир Зеленски сподели през днешния ден, че Украйна ще се бори против Русия в Черно море, с цел да подсигурява, че водите му не са блокирани и страната може да внася и изнася зърно и други артикули, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Агенцията отбелязва, че това става броени дни, откакто цялостни с експлозиви украински безекипажни катери повредиха съветски боен транспортен съд покрай огромно пристанище на Черно море и удариха танкер на Русия.

" Ако Русия продължи да господства в Черно море, отвън нейната територия, да блокира или да ни обстрелва още веднъж, да изстрелва ракети по нашите пристанища, Украйна ще направи същото. Това е обективна отбрана на нашите благоприятни условия, на всеки кулоар ", сподели Зеленски на видеозапис, оповестен на уеб страницата на украинското президентство.

" Ние не разполагаме с толкоз доста кораби. (Руснаците) обаче би трябвало ясно да схванат, че до края на войната ще имат нула кораби, нула ", акцентира украинският президент.

На брифинг с публицисти от латиноамерикански страни Зеленски е отправил апел към Русия да спре да изстрелва ракети и дронове по украинските пристанища и да разреши търговията. Не е ясно по кое време се е състоял този брифинг в неговата канцелария в Киев, показва Ройтерс.

Русия блокира украинските черноморски пристанища при започване на нахлуването си в страната през февруари 2022 година. Блокадата задушава стопански Украйна, защото преди войната нейната стопанска система значително се основаваше на износа, основно на стомана и зърно, отбелязва Ройтерс.
Белгийски танкове, немско произвеждане, потеглят към Украйна
Петдесет танка " Леопард 1 " отпътуваха през днешния ден от град Турне в Белгия за Украйна, съобщи белгийската новинарска организация Белга, представена от Българска телеграфна агенция.

" Танковете ще спрат първо в Германия и Италия, където ще бъдат ремонтирани и оборудвани със модерни оръжейни системи ", сподели пред в. " Де Щандард " Фреди Верслюис, основен изпълнителен шеф на " Оу Ай Пи ланд системс " (OIP Land Systems).

" След това те ще се насочат към бойното поле ", добави той.

Ще мине известно време, преди танковете фактически да дойдат в Украйна. " Само превозът ще отнеме няколко седмици. Не можете просто да качите 50 танка на камион за няколко дни ", сподели Верслюис.
 Снимка Белга-БТА

Търговецът на оръжие купува танковете " Леопард 1 " преди към 10 години, когато белгийската войска ги изважда от употреба и ги заменя с по-леки танкове. По-рано тази година министърът на защитата Людивин Дедондер разгласи, че белгийската страна желае да откупи назад танковете, с цел да ги изпрати на Киев. Според Верслюис предлагането е било обвързвано с " неприемлива цена ", което е направило продажбата невъзможна.

След това той е намерил покупател, който е закупил и дарил цялата партида на Киев. Верслюис не може да каже коя е тази страна или за каква сума са продадени танковете. Досега единствено Германия, Дания и Нидерландия са оповестили, че ще дарят танкове " Леопард 1 " на Украйна.

Поради огромното търсене на танковете и дългото очакване при производителите, пазарната стойност на тези танкове е повишена най-малко до 500 000 евро за всеки един от тях.

" Леопард 1 " няма да са първите танкове, изпратени от Белгия, които ще се появят на фронтовата линия. През юни предходната година Обединеното кралство закупи 20 самоходни гаубици от " Фландърс текникъл съплай " (Flanders Technical Supply). Те бяха извадени от употреба през 2008 година от белгийското държавно управление, което счете, че към този момент не дават отговор на военната му тактика.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР