Украинският президент Володимир Зеленски каза, че лидерите на няколко държави

...
Украинският президент Володимир Зеленски каза, че лидерите на няколко държави
Коментари Харесай

Володимир Зеленски: Няколко държави от ЕС ще ни дадат изтребители

Украинският президент Володимир Зеленски сподели, че водачите на няколко страни от Европейския съюз са изразили подготвеност през днешния ден да дават военни самолети на страната му, с цел да й оказват помощ да отблъсне съветската инвазия, съобщи Ройтерс.
 
" Европа ще бъде с нас до успеха ни ", разгласи Зеленски на взаимна конференция с ръководителите на Европейския съвет и Европейската комисия, Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен, след края на съвещание в границите на срещата на върха на Европейски Съюз в Брюксел.
 
Малко по-рано Андрей Ермак, ръководителят на администрацията на украинския президент, сподели, че въпросът за доставките на " оръжия с огромен обхват и изтребители за Украйна е решен ". Подробности ще бъдат дадени по-нататък, добави Ермак в обява в Telegram.
 

Украйна реализира " впечатляващ прогрес " по пътя на европейската интеграция, сподели на конференцията Урсула фон дер Лайен. В същото време тя добави, че няма " непоколебим график " за присъединение на някогашната руска република към Европейски Съюз.
 
Необходимо е Европейският съюз да продължи да оказва оптималната поддръжка на Украйна, съобщи Шарл Мишел. По-рано през днешния ден в Брюксел украинският президент Зеленски благодари през днешния ден на водачите от Европейския съюз за тяхната поддръжка за битка с съветската инвазия в Украйна, само че ги прикани да доставят още повече оръжия, в това число изтребители, с цел да може страната му да победи Русия.
 
" Благодарен съм на всички вас, които помагате, признателен съм на всички, които схващат какъв брой доста Украйна се нуждае в този момент от тези благоприятни условия. Имаме потребност от артилерийски оръжия, снаряди за тях, съвременни танкове, ракети с огромен обхват, съвременна авиация ", сподели той на среща на върха на Европейски Съюз.
 
Това е второто му пътешестване в чужбина, откогато Русия нахлу в Украйна през февруари предходната година. След като посети през вчерашния ден Лондон и Париж, през днешния ден украинският президент насочи вниманието си към депутатите и водачите от Европейски Съюз. " Необходимо е да увеличим динамичността на нашето съдействие по-силно, в сравнение с агресорът може да активизира своя капацитет ", съобщи Зеленски.
 
Според него няма свободна Европа без свободна Украйна. " Свободна Европа е немислима без свободна Украйна. Европа е свободна, Европа ще бъде свободна и Европа е единна ", сподели той пред европейските водачи.
 
Страните от Европейски Съюз са доставили огромно количество оръжия на Украйна през последната година. Те изпитват все по-малко стеснение да дават тежко въоръжение и бойни танкове, само че още не са се заели да изпратят изтребители и ракети с по-голям обхват, изразявайки паника от вероятно разгръщане на спора на съветска територия.
 
В послание към Европейския парламент Зеленски изрази признателност за поддръжката както на политиците, по този начин и на елементарните жители от Европейски Съюз. " Ние се пазиме на бойното поле, ние украинците дружно с вас ", сподели той. По думите му Украйна се бори против " най-голямата антиевропейска мощ в актуалния свят ".
 
Украйна желае да се причисли към Европейски Съюз и упорства до месеци да стартира договаряния за участие. Някои страни в Европейски Съюз имат предпочитание да насърчат Украйна посредством започване на договаряния за присъединение, само че други са много по-предпазливи, настоявайки, че претендентите за участие би трябвало да покрият редица критерии – като предприемане на съществени дейности против корупцията, преди да могат даже да стартират договаряния.
 
Зеленски прикани водачите от Европейски Съюз да поддържат проекта му за мир с Русия и да ѝ потърсят отговорност за нашествието, показва ДПА.
 
" Не е допустимо да живееш без правораздаване, не виждаш бъдещето без правораздаване ", сподели той, призовавайки за арбитражен съд за наказателно гонене на Русия.
 
По думите му " ще бъде значима част от основата на сигурността на мирна Европа " да се направи по този начин, че Русия да заплати за своите закононарушения. Зеленски настоя Европейски Съюз да наложи още наказания, в това число против съветската промишленост за произвеждане на ракети и дронове.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР