Украинският президент Володимир Зеленски изнесе реч пред Съвета за сигурност

...
Украинският президент Володимир Зеленски изнесе реч пред Съвета за сигурност
Коментари Харесай

Зеленски пред ООН: Русия удари с ракети гарата в Днепропетровска област, 22 са жертвите

Украинският президент Володимир Зеленски изнесе тирада пред Съвета за сигурност на Организация на обединените нации посредством видеовръзка. В обръщението, отдадено на шестте месеца от началото на войната, съвпадащи с Деня на независимостта на Украйна, Зеленски заяви за нова ракетна офанзива на съветската войска.

По думите му най-малко 22 души са починали след ракетни удари по влакова комбинация на жп гара в Днепропетровска област.

" По гарата, напряко върху вагоните на гара Чаплино четири пътнически вагона горят в този момент. Към момента са убити минимум 15 души и към 50 индивида са ранени. Спасителите работят, само че, за жалост, броят на починалите още може да се усили ", съобщи във видеообръщението си пред Организация на обединените нации украинският президент, представен от УНИАН.

В началото на съвещанието съветският непрекъснат представител в Организация на обединените нации Василий Небензя се опълчи на присъединяване на Зеленски, отбелязвайки, че не възразява по принцип против присъединяване на украинския президент, а против обстоятелството, че той не участва персонално, осведоми Българска телеграфна агенция. Страните, членки на Съвета за сигурност, обаче гласоподаваха в поддръжка на присъединяване на Зеленски с 13 гласа " за ", един " въздържал се " и един " срещу ".

" Днес нашата страна отбелязва Деня на независимостта си и в този момент всеки може да види какъв брой доста светът зависи от нашата самостоятелност ", сподели Зеленски в речта си. " Ако Русия не бъде спряна в този момент, " съветските убийци евентуално ще стигнат и до други страни в Европа, Азия, Африка и Латинска Америка ", сподели украинският президент и добави, че " Русия би трябвало да бъде държана виновна за незаконната си експанзия против Украйна ".

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш осъди от своя страна пред Съвета за сигурност на международната организация " неуместната " война в Украйна, тъкмо шест месеца след началото на съветската инвазия, и сподели, че днешният ден съставлява " печален и драматичен жалон ", съобщи Франс прес.

" Днешният ден бележи един печален и драматичен жалон, шест месеца от началото на съветската инвазия в Украйна на 24 февруари ", сподели Гутериш и осъди последствията от тази " неуместна война, излезли надалеч отвън рамките на Украйна ".

Той повтори дълбокото си безпокойствие, обвързвано с бойните дейности към Запорожката АЕЦ. " Всякаква нова ескалация на обстановката може да докара до самоизтребление ", добави Гутериш. По този мотив Зеленски прикани Русия да " спре абсолютно нуклеарния си шантаж и просто да се изтегли от централата ".

Президентът на Украйна съобщи още, че " Русия би трябвало да бъде привлечена към отговорност за нападателните закононарушения във връзка с Украйна ". Зеленски настоя Генералната асамблея на Организация на обединените нации да одобри такава резолюция за " привличане към отговорност " на Русия, оповестява ТАСС.

Москва чака разрешаването на спора в Украйна по пътя на договарянията, само че при изискване, че " поставените цели и задания от съветското управление по специфичната интервенция бъдат изпълнени ", сподели по-рано пред публицисти непрекъснатият представител на РФ в Организация на обединените нации Василий Небензя.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР