Украинският президент Володимир Зеленски и френският президент Еманюел Макрон подписаха

...
Украинският президент Володимир Зеленски и френският президент Еманюел Макрон подписаха
Коментари Харесай

Франция и Украйна засилват военното сътрудничество

Украинският президент Володимир Зеленски и френският президент Еманюел Макрон подписаха съглашение за съдействие в региона на сигурността сред двете страни. Това разкри Агенция Франс Прес.

Споразумението включва заричане за френска помощ в размер на до 3 милиарда евро за 2024 година, откакто през 2022 година бяха отпуснати 1,7 милиарда евро, а през предходната година - 2,1 милиарда евро.

Споразуменията в Берлин и Париж са част от устрема на Зеленски да поддържа помощта за своите въоръжени сили, които се борят да удържат съветските офанзиви против фронтовия град Авдеевка.

След като кацна на летище Орли южно от френската столица, Зеленски се насочи към Елисейския замък, където се срещна с президента Еманюел Макрон, с цел да подпише съглашението.

Френското председателство съобщи преди срещата, че пактът ще бъде с дълготрайност 10 години и ще включва точни задължения от френска страна, в това число финансови обещания.

Той ще ускори съдействието в региона на артилерията, съобщи председателството, без да дава детайлности.

Сделката би трябвало да помогне и за проправянето на пътя към бъдещата интеграция на Украйна в Европейския съюз и НАТО, обявиха публични лица.
 Германия и Украйна подписаха пакт за сигурност
Германия и Украйна подписаха пакт за сигурност

Германия се ангажира да поддържа Украйна с военна помощ и да удари Русия със наказания

Основните задължения на Франция към Украйна по това съглашение са :
Предоставяне на всеобхватна помощ на Украйна за отбрана и възобновяване на териториалната ѝ целокупност в границите на интернационално приетите ѝ граници, както и за икономическо възобновяване и реконструкция; Предотвратяване, интензивно въздържане и ограничения против всяка нова експанзия от страна на Руската федерация; Подпомагане на интеграцията на Украйна в европейските и евроатлантическите институции, по-специално участието в Европейски Съюз и съвместимостта с НАТО.
Украйна ще получи нов пакет военна помощ от Франция, който ще включва артилерийски единици " Цезар ", съобщи президентът Зеленски, който е на необявено посещаване в Париж.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР