Украинският президент Володимир Зеленски е предоставил списък с необходимо за

...
Украинският президент Володимир Зеленски е предоставил списък с необходимо за
Коментари Харесай

Всичко без летателни средства. Зеленски е поискал от България нова военна помощ

Украинският президент Володимир Зеленски е дал лист с належащо за страната му въоръжение при визитата си в България. Това заяви министърът на защитата Тодор Тагарев в петък.

Списъкът съдържа “всичко без летателни средства ”, добави Тагарев. В отговор на журналистически въпрос той удостовери, че Украйна желае системи за противовъздушна защита и тежка техника.

“Украйна има големи потребности. Войната върви с цялостна мощ на фронта. Както Володимир Зеленски сподели и в обществените си изяви - те употребяват хиляди снаряди дневно и доста други неща са нужни ”, сподели Тагарев.

Министърът на защитата добави, че предоставеният от Зеленски лист ще бъде прегледан предпочитано.

“Ние разбираме потребностите на въоръжените сили на Украйна. Въпросът е кое е в нашите благоприятни условия. Какво бихме могли да дадем и при какви условия ”, сподели още той.

Премиерът Николай Денков сподели, че България няма да даде въоръжение, чието предаване би заплашило сигурността ѝ.

“Обсъждали сме единствено благоприятни условия, при които България да се усеща предпазена от самото начало ”, сподели министър председателят в Народното събрание в петък.

България към този момент изпрати военна помощ на Украйна в осъществяване на решение на Народното събрание от декември 2022 година В края на юни държавното управление на Николай Денков втора пратка оръжия и муниции в осъществяване на решението на Народното събрание.

Съдържанието и на военната помощ е засекретено. През юни Тодор Тагарев сподели пред Свободна Европа, че втората пратка ще съдържа муниции, които са с изтичащ запас и би трябвало след няколко години да бъдат унищожени, в случай че не бъдат употребявани.

Досега не е съобщавано България да е предоставяла бойни самолети, системи за противовъздушна защита или тежка бронирана техника.

Новината за настояването на Украйна за нова военна помощ пристигна при първото посещаване на украинския президент Володимир Зеленски в България. Той беше в София в четвъртък по покана на държавното управление на Николай Денков.

По време на визитата Зеленски подписа декларация с Денков, която удостоверява поддръжката на България за бъдещото участие на Украйна в НАТО и Европейски Съюз. Министрите на енергетиката на двете страни подписаха меморандум за съдействие в енергетиката. Това стана на фона на решението на Народното събрание да позволи кабинетът да договаря с Украйна за продажбата на оборудването за АЕЦ “Белене ”.
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР