Украинският президент Володимир Зеленски е една от най-важните фигури, които

...
Украинският президент Володимир Зеленски е една от най-важните фигури, които
Коментари Харесай

Зеленски пристигна в Аржентина с надежда да спечели Глобалния Юг

" Украинският президент Володимир Зеленски е една от най-важните фигури, които ще участват през днешния ден на церемонията по встъпване в служба на новоизбрания президент на Аржентина Хавиер Милей ", се показва в известието на " Насион ".

Публикувано е и видео с прекосяването на кортежа на Зеленски.

La comitiva de Zelensky, presidente de Ucrania, a todo trapo por Avenida Entre Ríos.
— Juan Cruz Sanz (@juancruzsanz)

Украинският водач възнамерява да беседва с аржентинския си сътрудник откакто той постави клетва към 16:30 ч. локално време.  Зеленски и Милей разговаряха по-рано по телефона и разискаха опциите за съдействие сред двете страни в следствие на военните закононарушения на Русия в Украйна.

Сред президентите, удостоверили наличието си на церемонията по встъпването в служба на Хавиер Милей са този на Чили Габриел Борич, този на Уругвай Луис Лакале Поу, кралят на Испания Фелипе VI, президентът на Парагвай Сантяго Пеня и министър-председателят на Унгария Виктор Орбан.

Пътуването на Зеленски, оповестено в приложението за известия Telegram, ще бъде концентрирано върху дългогодишния блян на Украйна да си обезпечи поддръжката на страните от Глобалния Юг в 21-месечната война на Украйна против Русия, отбелязва Reuters.

Украинският президент заяви, че на път за Аржентина се е срещнал с министър-председателя на западноафриканската страна Кабо Верде Улисес Корея е Силва и му е благодарил за това, че " осъжда съветската експанзия " и поддържа украинските начинания.

Зеленски се надява да свика " международна среща на върха за мир " и разпространява кротичък проект, в основата на който е изтеглянето на съветските войски от Украйна и признаването на постсъветските граници от 1991 година

Киев се пробва да построи връзки с държавните управления на африканските, азиатските и латиноамериканските страни, само че намира поддръжката си за Израел в несъгласие с позициите на някои от тези страни.

Украинските медии спекулираха тази седмица, че встъпването в служба на Милей може да послужи като декор за среща сред Зеленски и унгарския министър-председател Виктор Орбан за разрешаване на разликите по отношение на кандидатурата на Украйна за участие в Европейския съюз.

На срещата на върха на Европейски Съюз през идната седмица ще бъде взето решение дали да се стартират диалози с Украйна и прилежащата някогашна руска република Молдова - според рекомендацията на Изпълнителната комисия на Европейски Съюз - по отношение на техните кандидатури за участие.

Решението би трябвало да бъде взето с единогласие, а Орбан нееднократно се е обявявал срещу започването на договаряния в този момент.

Подобно на новия аржентински президент, Орбан е последовател на десните възгледи. В обява в събота в X (Twitter), той съобщи, че към този момент се е срещнал с Милей. Орбан приветства изборния триумф на десницата " освен в Европа, само че и по целия свят ".

А по какъв начин ще упревлява Майли?

Икономистът Хавиер Майли поема през днешния ден президентския пост на Аржентина и нацията се чуди дали той ще се придържа към предизборните си обещания или ще ръководи по-умерено, както разгласи през последните седмици, отбелязва Би Би Си.

53-годишният Милей доби популярност по малкия екран, където се появи с хули и словоизлияния на рецензия против тези, които назова политическата прослойка, напомня английската медия.

Използва известността си и първо става конгресмен, не след дълго се кандидатира за президент, а безапелационната му победа като самопровъзгласил се за " анархо-капиталист " на предварителните избори през август провокира потрес в политическия живот на Аржентина и скоро му донесе още по-голяма известност.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР