Украинският президент Володимир Зеленски благодари днес на Сената на американския

...
Украинският президент Володимир Зеленски благодари днес на Сената на американския
Коментари Харесай

Израел и Украйна благодариха на американския Сенат за военната помощ

У краинският президент Володимир Зеленски благодари през днешния ден на Сената на американския Конгрес за това, че утвърди военна и икономическа помощ за Украйна в размер на 61 милиарда $ , съобщи Франс прес.

" Благодаря на водача на болшинството Чък Шумър и на водача на републиканците Мич Макконъл за тяхното мощно водачество при прокарването на това двупартийно законодателство, благодаря и на всички американски сенатори от двете партии, които поддържаха законодателството ", написа Зеленски в обществените мрежи, откакто Сенатът утвърди помощта.

Сенатът утвърди спомагателен пакет на обща стойност 95 милиарда $. Законодателството бе подкрепено от 79 сенатори, а 18 гласоподаваха " срещу ". Пакетът бе утвърден от Камарата на представителите в събота и планува средства за Украйна, Израел, Тайван и сътрудници на Съединени американски щати в Индийско-тихоокеанския район. За помощ за Украйна са планувани 60,84 от 95-те милиарда $ помощ, с цел да може украинските сили да продължат битката си с Русия.

Съединените щати са главният донор на военна помощ за Украйна в борбата с Русия, само че новата помощ беше блокирана в продължение на месеци в Конгреса. Това е първият спомагателен пакет за Украйна, утвърден от Конгреса, откогато Републиканската партия откри надзор върху Камарата на представителите през януари 2023 година

" Оценявам също и поддръжката на президента Байдън и се надявам, че законопроектът скоро ще бъде подписан ", съобщи още Зеленски.

Външният министър на Израел също благодари на Сената на Съединени американски щати за утвърждението на военна помощ в размер на 13 милиарда $, която съгласно него е " изрично обръщение " към враговете на страната.

" Благодаря на Сената на Съединени американски щати за това, че довечера одобри пакета от помощи за Израел с голямо двупартийно болшинство ", написа Израел Кац в обществената мрежа X малко откакто Конгресът на Съединени американски щати даде окончателното си утвърждение на пакета от помощи.

" Пакетът за помощ на Израел, който в този момент мина и през двете камари на Конгреса, е ясно доказателство за силата на нашия съюз и изпраща мощно обръщение към всички наши врагове ", добави Кац.

Той също по този начин благодари на водача на болшинството в Сената Чък Шумър и на водача на републиканците Мич Макконъл " за непоколебимия ви ангажимент към сигурността на Израел. Стратегическото партньорство сред Израел и Съединени американски щати е неразрушимо ".

Одобрението идва в миг, когато войната в Газа навлиза в своя 201-ви ден.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР