Украинският президент Владимир Зеленски уведоми главнокомандващия на въоръжените сили на

...
Украинският президент Владимир Зеленски уведоми главнокомандващия на въоръжените сили на
Коментари Харесай

The Times: Зеленски уволни Залужни, но партньорите му се противопоставиха

Украинският президент Владимир Зеленски уведоми главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни за уволнението му, само че анулира решението си заради напън от висшето военно командване и интернационалните сътрудници. 

Това се твърди в материал на The Times от 31 януари.

Неназовани висши офицери споделиха, че Зеленски е извикал генерала на среща очи в очи. Там той декларирал, че оценките за обстановката на фронта се оказват повече позитивни, в сравнение с реалистични. На Залужни било препоръчано да подаде оставка, само че той отказал. Тогава президентът уведомил военния пълководец, че ще подпише декрет за освобождението му от служба.

Според един от офицерите това е първата среща сред Зеленски и Залужни без съветници през последната година и половина. След това главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна се върнал в кабинета си и съобщил на заместниците си, че е уволнен.

„ Опаковавам нещата си “, споделил Залужни на неназования офицер.

Според медиите на генерала е била препоръчана длъжността секретар на Съвета за национална сигурност и защита, само че той е отказал. Впоследствие в медиите стартира да излиза информация за уволнението, което провокира мощна реакция в обществените мрежи. Освен това висши командири и интернационалните сътрудници (включително Съединени американски щати и Обединеното кралство) са изразили своите опасения, съгласно източниците.

Имаше клюки, че се предлага да се смени Залужни с началника на Главното разследващо ръководство на Министерството на защитата Кирил Буданов и командващия Сухопътните войски на въоръжените сили на Украйна Александър Сирски. Историята споделя, че и двамата са отказали предлагането.

Журналистите означиха, че в този момент командването на Залужни се опасява от нов опит за уволняване на главнокомандващия. Неназованият офицер означи, че Буданов няма да може да управлява украинската войска.

" Той е добър в провеждането на дребни специфични интервенции, смели набези. Няма опит в командването на огромни формирования и в случаите, когато е управлявал по-голяма офанзива, резултатите са слаби ", сподели той.

Източникът също сложи под подозрение кандидатурата на Сирски. По думите му генералът има богат полеви опит, само че доста офицери го считат за незадоволително самостоятелен.

„ Зеленски би трябвало да разбере, че военните имат вяра на Залужни и в случай че президентът желае военните да му имат вяра, тогава и той би трябвало да се научи да има вяра на Залужни “, акцентира неназован приближен представител на главнокомандващия.

Медиите прибавят, че съветските пропагандисти са „ зарадвани “ от раздялата сред двете „ най-важни фигури в Украйна “.

Припомняме, че след разпространяването на клюки за освобождението от служба на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни, разяснява прессекретарят на президента на Украйна Сергей Никифоров. Той съобщи, че Владимир Зеленски не е взел решение за оставката на генерала.

Financial Times заяви, че уволнението на Залужни ще предизвика „ стихия “ измежду военните и цивилните украинци, защото генералът „ се радва на голяма поддръжка “.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР