Украинският президент Владимир Зеленски е изправен пред сериозен спад в

...
Украинският президент Владимир Зеленски е изправен пред сериозен спад в
Коментари Харесай

Рейтингът на Володимир Зеленски бележи спад

Украинският президент Владимир Зеленски е изправен пред сериозен спад в рейтинга на утвърждение. Това демонстрира изследване, поръчано от Международния републикански институт (IRI) и финансирано от USAID, предава RT. Само 42% от украинците „ мощно утвърждават “ президента, до момента в който 40% „ ненапълно го утвърждават “, демонстрира оповестеното тази седмица изследване. В изследване, извършено през април, тези стойности са били надлежно 58% и 33%.

Частичното и безапелационното отрицание на Зеленски са нарастнали надлежно от 4 и 3 % през април до девет и седем % през септември.

С 82% мощно утвърждение украинските военни са доста по-популярни от президента, макар че даже и този % е понижен по отношение на 89% през април. Следващият най-популярен политик в Украйна е външният министър Дмитрий Кулеба с 30% мощно утвърждение. Това е спад от 44% през април, и 41% отчасти утвърждение, което е скок от 32% преди този момент. Комбинираното отрицание на Кулеба обаче се е удвоило до 16%.

Премиерът Денис Шмигал има единствено 10% мощно утвърждение и отрицание от 42%. Представянето на Народното събрание на Украйна, Върховната рада, е още по-незадоволително – единствено 5% мощно утвърждават работата му, а 67% не го утвърждават ненапълно или мощно. Около 94% от украинците към момента имат вяра, че страната им ще завоюва в спора с Русия, макар че този % се е намалил по отношение на 97% през април 2022 година Само 68% считат, че Киев ще успее да си върне цялата територия, за която претендира – „ границите от 1991 година “, т.е. всички райони, които гласоподаваха за присъединение към Русия, в това число Крим и Севастопол.

Междувременно изследване на Economist/YouGov, оповестено в сряда, сподели, че Зеленски е по-популярен измежду американците, в сравнение с президентът Джо Байдън или неговият предходник и евентуален кандидат през 2024 година Доналд Тръмп. Половината от запитаните американци правят оценка украинския водач позитивно, а 24% – негативно. Тръмп и Байдън получават единствено по 42% утвърждение, като 55% не утвърждават сегашния американски президент, а 54% – предходния.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР