Украинският парламент прие днес закон, който има за цел да

...
Украинският парламент прие днес закон, който има за цел да
Коментари Харесай

Украйна прие закон за ограничаване на влиянието на олигарсите

Украинският парламент одобри през днешния ден закон, който има за цел да понижи въздействието на олигарсите в страната ден след нападението против най-висшия асистент на президента, което съгласно публични лица може да е възмездие поради законодателството, съобщи Агенция Франс Прес.

Въоръжени откриха огън по кола с помощника на президента Владимир Зеленски Сергей Шефир в сряда.

Новият закон има за цел да „ предотврати рисковете за националната сигурност, свързани с несъразмерното въздействие “ на олигарсите, съгласно уеб страницата на Народното събрание.

Зеленски показа законодателството през юни тази година, когато разгласи нова акция за ограничение на престижа на олигарсите в страната, обвинявайки ги, че упражняват прекомерно огромен надзор върху стопанската система.

„ Украйна е открита за огромния бизнес, само че не и за въздействие на олигарси върху публични лица, политици и медии “, написа Зеленски след приемането на закона. „ Днес направихме още една стъпка, с цел да се отървем от това “

Съгласно закона на лица, приети за „ олигарси “, ще бъде неразрешено да финансират политически партии и да вземат участие в приватизацията на огромни компании.

Едно лице може да бъде класифицирано като олигарх, в случай че са изпълнени три от четирите критерия, обрисувани от закона. Това са благосъстоятелност на монополна компания за персонална полза, доста въздействие върху медиите, присъединяване в политически действия и благосъстояние от над 2,4 милиарда гривни (около 87 милиона долара).

Най-богатият човек в Украйна Ринат Ахметов, могъщият магнат Игор Коломойски и някогашният президент Петро Порошенко - неприкрит критик на Зеленски, са измежду тези, които могат да бъдат ударени от закона.

Законодателството беше признато на второ и последно четене от 279 законодатели от нужния най-малко от 226, показва Агенция Франс Прес.

Гласуването пристигна по-късно, което формалните лица описаха като опит за ликвидиране на помощника на президента Шефир.

Повече от 10 патрона удариха колата на Шефир по време на офанзивата край село Лисники, южно от столицата Киев. Той оцеля незасегнат, само че водачът му беше „ съществено ранен “.

Шефир е 57-годишен някогашен сценарист и дълготраен помощник на комедийния артист и след това политик Зеленски.

Зеленски, който беше на посещаване в Съединени американски щати, даде обещание „ мощен отговор “.

„ Това е цената на измененията в страната, това е цената на промените “, сподели той в речта си пред Общото заседание на Организация на обединените нации.

Полицията съобщи, че не изключва офанзивата да е политически стимулирана.

Началникът на националната полиция Игор Клименко съобщи в сряда, че Шефир може да е бил атакуван като част от опит за напън върху висшето управление на Украйна или за дестабилизиране на политическата конюнктура в страната.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР