Украинският парламент гласува за освобождаването на Людмила Денисова от поста

...
Украинският парламент гласува за освобождаването на Людмила Денисова от поста
Коментари Харесай

Радата уволни украинския обществен защитник -

Украинският парламент гласоподава за освобождението на Людмила Денисова от поста омбудсман, като за това решение са дали своят вот 234 от общо 450 депутати във Върховната рада , заяви УНИАН.

Преди съвещанието на Радата депутатът от партията " Слуга на народа " Павло Фролов описа, че от началото на войната омбудсманът е прекарал доста време в чужбина и на процедура не е съумял да извърши мандата си за образуване на филантропични коридори, както и за отбрана и продан на пандизчии, заяви в телеграм канала си Медуза.

Фролов отбелязал и " неразбираемата централизация " на медийната работа на Денисова върху детайлности за " извратени полови закононарушения " и " обезчестяване на деца ", които тя не може да удостовери с доказателства.

По-рано изявленията на Денисова, постоянно съдържащи информация за полови закононарушения, за които се твърди, че са осъществени от съветски военни в Украйна, бяха подложени на критика от украински публицисти, правозащитници и психолози. Те разгласиха открит апел до омбудсмана, в който настояха връзката да бъде съобразена с етиката на разпространяването на такава информация и да се разгласява единствено тествана информация.

" Сексуалните закононарушения по време на война са покруса за фамилиите, сложна и травматична тематика, а не тематика за изявления в духа на " скандална хроника ", се споделя в писмото.

Ден по-рано стана известно, че депутатите от Върховната рада имат намерение да изразят съмнение на Денисова. Самият омбудсман съобщи, че решението е било взето " по заповед на президента ". Според " Украинска истина " към момента не е назначен нов омбудсман.

Депутатът от Радата Ярослав Железняк написа в канала си в Телеграм, че през днешния ден няма да се гласоподава наследникът на Денисова.

Срещу някогашния към този момент публичен бранител бе събрана подписка, в която се показва съмнение към работата й.

На 30 май Денисова съобщи, че " по напътствие на президентската канцелария на Украйна на 31 май е почнало събирането на подписи за освобождението ѝ от поста ". Според омбудсмана за уволнението ѝ ще бъде употребен механизъм, който опонира на украинската конституция.

Людмила Денисова заема този пост от 15 март 2018 година Преди това е била министър на обществената политика в държавните управления на Юлия Тимошенко (2007-2010 г.) и Арсений Яценюк (2014 г.).

На 27 април 2022 година някогашният детски омбудсман Николай Кулеба упрекна Денисова, че е предоставила на окупаторите информация за това къде в Херсон се крият 58 деца и че по-късно руснаците са ги отвели в Крим.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР