Украинският и съветски шампион по лека атлетика Сергей Бубка има

...
Украинският и съветски шампион по лека атлетика Сергей Бубка има
Коментари Харесай

Легендарният лекоатлет Сергей Бубка доставя гориво на сепаратистите в Донецк

Украинският и руски първенец по лека атлетика Сергей Бубка има бизнес с съветските управляващи в окупирания Донецк, заяви профилираното украинско издание за проверяваща публицистика. Фирмата " Монблан ", благосъстоятелност на Сергей Бубка и брат му Васил, доставя гориво за завзетата територия, демонстрира следствието на Мария Землянска .

Украинската Донецка област беше отчасти окупирана от проруски сепаратисти още през 2014 година През 2022 година Москва разгласи цялата област за част от Руската федерация, без да е успявала да я превземе със мощ.

Сергей Бубка, който е родом от Донецк, е именита фигура на руския спорт от украински генезис. Той е играч по пастирски скок, 35-кратен международен рекордьор и най-успешният в тази дисциплинираност в досегашната история на спорта. От 2005 до 2022 година оглавява Националния олимпийски комитет на Украйна. През 2001 година Бубка получава званието " Герой на Украйна ".
 Сергей Бубка по време на Олимпийските игри в Барселона, 5 август 1992 година
В град Донецк има повдигнат приживе, ситуиран пред Олимпийския комплекс. През 2021 година президентът на Донецка област за това, че е дала подобен състезател на Украйна.

" Монблан " е остарял фамилен бизнес на Сергей Бубка, основан в Донецк с съществена активност търговия с горива. След 2014 година компанията реалокира юридическия си адрес в град Волноваха, който тогава още не е под съветска окупация. " Монблан " взе участие в държавни украински търгове чак до 2018 година и печели контракти за доставка на гориво и храни на стойност милиони гривни годишно. Компанията към момента съществува в украинския указател на юридическите лица.

Пет години по-късно, при започване на 2023 година, компанията " Монблан " се появява в съветския указател на юридическите лица. Регистрацията в базите на Русия става, откакто там е признат закон, съгласно който всички компании в окупираните територии би трябвало да приведат документите си в сходство със законодателството на Москва.

През май 2023 година компанията на братя Бубка стартира публично да търгува с представителите на окупационните управляващи. Журналистите на Bihus.Info са разкрили 3 контракта за доставка на гориво, оповестени в съветския портал за публични поръчки.

Те са на стойност 800 хиляди рубли (около 8000 евро), а поръчители са окупационните министерства на опазването на здравето и финансите в Донецка област, както и съветското " федерално държавно институция Център за обезпечаване на активността на хазната на Русия ".

Ниската сума на откритите контракти разрешава на да допусне, че може да става дума за дребен фамилен бизнес, в който името на именития състезател попада единствено алегорично.

Според договорите компанията " Монблан " не продава самото гориво, а купони за него. Те могат да се употребяват в бензиностанции " Монблан ". В момента те са минимум 6 на брой, като всички се намират в окупираните от Русия украински територии.

Всички контракти са подписани от Васил Бубка, като началник на компанията. В документите за регистрация също по този начин е посочено, че той е жител на Руската федерация. В същите документи Сергей Бубка е посочен като жител на Украйна.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР