Украинският готвач Евген Клопотенко никога не е очаквал, че ще

...
Украинският готвач Евген Клопотенко никога не е очаквал, че ще
Коментари Харесай

Битка за борша - нов фронт в конфликта между Русия и Украйна

Украинският готвач Евген Клопотенко в никакъв случай не е очаквал, че ще се озове в центъра на спора сред Русия и Украйна . Но тъкмо това се случи, откакто 33-годишният съобщи, че боршът - обичайната зеленчукова чорба, нормално с алено цвекло и зеле - е приет като част от историческото завещание на Украйна.

" Наистина не ми харесва да го назовавам война за борша, само че действително е това ", разяснява пред Агенция Франс Прес Клопотенко в реноминирания си украински ресторант в центъра на Киев.

Готвачът сподели, че му е писнало по какъв начин заведенията за хранене по света, в това число и тези, които сервират " по този начин наречената украинска кухня ", показват борша като съветска чорба.

През предишния месец той занесе борш на Министерството на културата на Украйна, с цел да убеди ведомството да подаде документи в ЮНЕСКО боршът да бъде посочен като част от културното завещание на страната му.

В листата към този момент са включени френската гастрономия, неаполитанската пица и грузинското вино.

Министерството се съгласи и разгласи, че ще приготви документи за изпращане на ЮНЕСКО преди крайния период през март, тъй че да могат да бъдат прегледани през декември 2021 година

И ненадейно Москва се ядоса.

" Боршът е национална храна на доста страни , в това число Русия, Беларус, Украйна, Полша, Румъния, Молдова и Литва ", написа съветското посолство в Съединени американски щати.

Малко по-късно съветското държавно управление назова борша " едно от най-известните и обичани ястия на Русия , знак на обичайна кухня ".

Украинците настояват, че боршът е упоменат за първи път през 1548 година в дневник на европейски странник, който е опитал супата на пазар край Киев. Те споделят, че боршът е занесен в Русия от украински заселници доста по-късно.

За Клопотенко борбата за борша е обвързвана с идентичността на Украйна.

" Когато започнах да уча украинската храна и кухня, осъзнах, че в Украйна не съществува украинска кухня. Всичко е руско ", акцентира той и добави, че Съюз на съветските социалистически републики е " погълнал " Украйна, " сдъвкал я и я изплюл...Ние не знаем кои сме ние или какво сме ".

Но има едно нещо за Клопотенко, което е напълно украинско: чорба от цвекло и зеле.

" Осъзнах, че боршът е това, което ни сплотява. Може да сме разнообразни, да ядем друг тип борш по разнообразни предписания , само че си остава борш ", продължи той.

Украинският готвач посочи, че внасяната в ЮНЕСКО молба няма да съдържа рецепта за борш, защото " никой не знае истинската ".

" Ние ще записваме нещо по-голямо. Ние ще записваме културата на борша в Украйна ", сподели той и добави, че супата е " доста по-важна от това, че е единствено храна ".

Олена Шербан, украински етнолог и историк, разяснява, че е " неуместно " боршът да се свързва с Русия.

Боршът е втората храна, която аз ядох след майчиното мляко . Спираме млякото на бебето и започваме да го храним с борш, означи Шербан.

40-годишната съобщи, че украинците не познават историята си по този начин добре и имат " липса на горделивост " за тяхната гастрономия за разлика от французите и италианците.

Тя се пробва да промотира борша с образуване на фестивал в село в Централна Украйна, който се организира към този момент седем години. Този месец историкът отвори музей, отдаден на супата.

" Боршът е изкуство, боршът е език, боршът е просвета, боршът е историята на моята Украйна ", акцентира Шербан.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР