Украинските войски са си върнали десетки осеяни с мини селища

...
Украинските войски са си върнали десетки осеяни с мини селища
Коментари Харесай

Украйна си върна 41 населени места, изоставени след руското изтегляне от Херсон

Украинските войски са си върнали десетки осеяни с мини селища в Южна Украйна, изоставени от съветските сили, оповестиха публични лица, ден откакто Москва разгласи изтеглянето си от стратегическия южен град Херсон.

Засега обаче няма непосредствени доказателства за всеобщо съветско евакуиране от града.

Според украинския министър на защитата Олексий Резников придвижването на съветските сили ще продължи най-малко седмица.

Броят на украинските флагове, върнати на полагащото им се място в границите на провеждащата се отбранителна интервенция, към този момент е десетки. Освободени са 41 обитаеми места. Сега всички се радваме да забележим по какъв начин украинците, останали в окупираните села и градове, се срещат с нашите воини.

Това съобщи украинският президент Володимир Зеленски във вечерното си изказване.

Главнокомандващият армията на Украйна Валерий Залужний съобщи, че Киев към момента не може да удостовери дали съветските сили в действителност се изтеглят от Херсон, само че че украинските войски са напреднали със 7 км през последните 24 часа.

В сряда Русия заяви, че е почнала да напуща Херсон, само че процесът може да отнеме седмици. Украински публични лица обаче предизвестяват, че маневрата може да е капан.

В късното си видеообръщение президентът Володимир Зеленски заяви, че украинските военни са освободили над 41 обитаеми места в южната част на страната след решението на съветската войска да се изтегли на източния бряг на река Днепър.

" Има положителни вести от юга. Украинските флагове, които се връщат на законното си място в границите на продължаващата отбранителна интервенция, са към този момент десетки. Но като се радваме, би трябвало и да помним в този момент и постоянно какво значи това придвижване - всяка стъпка на нашите сили, това е животът на бойците ни. Всичко, което се случва в този момент, е реализирано с месеци жестока битка. Врагът не си отива, а украинците гонят окупаторите на висока цена. "

Зеленски акцентира, че освобождението е единствено първата стъпка от дълъг развой, който включва и разминиране на териториите. Според Киев Москва продължава с офанзивата си и край Бахмут и Авдеевка в Донецка област.

Междувременно украински медии оповестяват, че Украйна и Чехия ще основат клъстер по защитата. Създаването му включва произвеждане на военна техника, увеличение на производството на муниции, развиване на сервизни центрове за поддръжка и ремонт на оръжия и военно съоръжение, както и съдействие в региона на високите технологии и по-специално основаването на взаимни проучвателен центрове.

Планира се за задачата да бъдат привлечени водещи украински и чешки предприятия в отбранителната промишленост, както и интернационалните финансови донори.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР