Украинските войски показват на CBS News как противоречивите касетъчни боеприпаси на САЩ им помагат да държат Русия на разстояние

...
Близо до Лиман, Украйна — В тайно скривалище дълбоко в гора
Коментари Харесай

Близо до Лиман, Украйна — В тайно скривалище дълбоко в гора близо до източния град Лиман украинските сили бяха заловени в прицела на нова линия на руска атака. Нашият екип на CBS News се сгуши в землянката с войските, недалеч от източната фронтова линия, където Русия ги подлагаше на интензивен натиск с бараж от артилерия в опит да разшири ресурсите на Украйна.

Москва иска да принуди украинците да укрепят отбраната си в района, като изтеглят войници от контранастъплението им на юг.

„Имаме няколко седмици на много големи битки“, ни каза обученият от САЩ командир Саймън Солатенко. Той и неговите елитни войски от бригадата Богун бяха будни цяла нощ, отблъсквайки поредното руско нападение.

Преговорите за оръжия между Северна Корея и Русия „активно напредват“, казва Белият дом 

Критиците на това решение се тревожат за оръжие който освобождава десетки по-малки "бомби", които понякога не успяват да експлодират - представлявайки смъртоносна заплаха за цивилните, тъй като те могат да останат на земята дълго след края на конфликта. Този риск доведе до забрана на повече от 120 държави за използването на оръжията, но не и Русия, Украйна или Съединените щати.

Командир Музикант от артилерийската част на бригадата Богун каза пред CBS News, че те дават на силите му решаващо предимство : При липса на въздушна мощ касетъчните боеприпаси позволяват на украинските войски бързо да прочистят даден район, тъй като те могат да поразят голям участък от земята с един снаряд.

Гледахме как той насочва удар от техен контрол стая. С руските позиции на огневата линия Музикант даде заповед да се изстреля една касетъчна бомба. Стрелецът на полето получи заповедта и го пусна, а след това той и хората му го изстреляха оттам - изстрелването на снаряд може да разкрие позицията им и те също могат да станат мишени.

Попадението беше успешен.

Моралната дилема да се използва оръжие, забранено от повечето страни, не подлежи на дебат на бойните полета в Украйна. Мъжете, които се опитват да отблъснат нахлуването на Русия, смятат, че касетъчните бомби са от решаващо значение, за да им помогнат да задържат линията, поне засега.

Украинските войници, които говориха с CBS News, казаха, че „процентът на глупости“ – числото бомби, които не успяват да експлодират – на американските касетъчни боеприпаси е много нисък, като се твърди, че са били почти 100% ефективни.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби каза през юли, че Украйна поставя оръжия, които да използват „по подходящ начин“.

Русия също разчиташе на противоречивите бомби по време на инвазията си, а американски служители казват, че Москва е използвала по-стари версии с по-високи проценти на отказ.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР