Украинските войници бяха посрещнати в Херсон от ликуващи жители, след

...
Украинските войници бяха посрещнати в Херсон от ликуващи жители, след
Коментари Харесай

В Украйна празнуват освобождаването на Херсон

Украинските бойци бяха посрещнати в Херсон от ликуващи поданици, откакто Русия съобщи, че се е изтеглила изцяло от основния южен град. Видео фрагменти демонстрираха локални хора по улиците, развяващи националния байрак на Украйна и скандиращи при идването на войските на Киев.

Херсон е " нашият град ", разгласи украинският президент Володимир Зеленски.

" Днес е исторически ден! ", " Връщаме си южните региони на страната, връщаме си Херсон! ".

 

Това съобщи украинският президент Володимир Зеленски в обичайното си вечерно видеообръщение. Вчера следобяд украинската войска разгласи, че е влезнала в Херсон.

Десетки поданици на Херсон се събраха нощес на емблематичния Майдан в центъра на Киев, с цел да отпразнуват освобождението на родния си град в Южна Украйна от съветска окупация, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Агенцията отбелязва, че това са били първите подиуми на национална наслада в украинската столица след началото на войната преди близо девет месеца.

" Най-накрая моят град - там, където съм родена, където съм живяла през целия си живот - е свободен ", не криеше насладата си Настя Степенска. 17-годишното момиче, изрисувало бузите си в цветовете на украинското знаме, се е присъединило в спонтанния празник дружно със свои другари от Херсон.

" Когато (руснаците) пристигнаха, настъпи смут, не знаехме какво ще се случи на идващия ден, дали ще останем живи ", описа гимназистката, която твърди, че е в " шоково положение ". Тя посочи, че ще се върне в Херсон, " когато това ще бъде допустимо и безвредно, скоро, уповавам се ".

В сряда Русия разгласи, че ще се изтегли своите войски от десния бряг на река Днепър, в това число от единствения украински регионален център, който бе превзела след нашествието си в прилежащата страна на 24 февруари. Вчера украинската войска разгласи, че е влезнала в Херсон.

Веднага по-късно Киев, където от началото на войната всекидневно царува мрачна тишина или вият сирените за въздушна паника, стана сцена на празненства, по лицата на хората се появиха усмивки, по улиците стартира да се чува музика, а водачи - да надуват клаксоните.

" Няма думи, които да опишат какъв брой сме щастливи - майка ми и татко ми и моята баба още са в Херсон ", сподели Володимир Бахненко.

Десетки поданици на южния украински град, отпътували при започване на съветската окупация, се събраха непринудено на Майдана с национални флагове. Хората отпразнуваха освобождението на Херсон с шампанско и националния химн.

" В началото на имах вяра, мислех, че ще са нужни седмици, месеци (преди украинската войска да влезе в града)... а в този момент ги виждаме да идват в Херсон за един ден, това е най-хубавата изненада ", вълнува се 41-годишният Артьом Лукив, прегръщайки двете си деца и с украинското знаме в ръце. Мъжът сподели, че когато научили за освобождението на родния си град, тримата се разплакали.

Събралите се хора с възторжени крясъци отдадоха дължимото на украинските военни елементи, влезнали в Херсон.

" Много сме удовлетворени... нашите бойци са богове... чакахме този миг девет месеца. Херсон принадлежи на Украйна и то вечно ", изрази убеденост Артьом Лукив.

 

В обичайното си видеообръщение Зеленски посочи, че в града са навлезли специфичните елементи и прикани съветските бойци в региона да се предадат в плен, тъй като това е единственият им късмет за избавление:

" Искам особено да се обърна към тези съветски бойци, наемници и колаборационисти, които бяха изоставени в Херсон и други южни градове. Единственият ви късмет за избавление е да се предадете в украински плен. Гарантираме, че ще се отнесем към вас в сходство със закона и интернационалните правила. А на тези съветски бойци, които са се преоблекли в цивилни облекла и са се скрили някъде, желая да кажа - в това няма смисъл. Не протакайте! Така или другояче, ще ви намерим. Доброволното предаване в украински плен е единствената опция за всички окупатори! "

Действията по разминиране на местата, напуснати от съветските сили, ще стартират допустимо най-скоро, сподели още украинският президент.

От Кремъл оповестиха, че макар изтеглянето на войските юридическият статут на Херсонска област не се трансформира.

Административна столица на Херсонска област краткотрайно става град Геническ, заяви Александър Фомин, представител на заместник-председателя на съветските управляващи в региона. Градът се намира в южната ѝ част на брега на Азовско море.

През септември съветските окупационни управляващи проведоха референдум за отделянето на региона от Украйна и присъединението ѝ към Русия. А през октомври президентът Владимир Путин подписа декрет, с който Херсонска област беше оповестена за индивид на Руската федерация.

Съединените щати приветстваха отвоюването на град Херсон от съветските окупатори.

„ Изглежда, че украинците преди малко са спечелили изключителна победа, при която единствената районна столица, която Русия беше завзела в тази война, в този момент е още веднъж под украински байрак - и това е много удивително нещо “, сподели съветникът по националната сигурност Джейк Съливан.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР