Украинските власти вече се чувстват упълномощени да преследват някога могъщите

...
Украинските власти вече се чувстват упълномощени да преследват някога могъщите
Коментари Харесай

Украйна вече не се бои да изправи олигарсите си пред закона

Украинските управляващи към този момент се усещат упълномощени да преследват в миналото могъщите магнати, известни като " олигарси ", с помощта на изменящите се политически действителности и войната с Русия. Това съобщи украинският министър на правораздаването Денис Малюска в изявление за " Ройтерс ".
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 11939
Изказването му идва в миг, когато следователите проверяват няколко видни милиардери за закононарушения като заграбване, измами и пране на пари в досъдебни производства, формирани най-вече по време на 20-месечната съветска инвазия.

" Всички се опасяваха от следствията при обвинявания против олигарси, само че това към този момент не е по този начин ", акцентира Малюска.

Украйна от дълго време се опитваше да се отърси от въздействието на своите магнати в сянка, които използваха голямото си индустриално благосъстояние, насъбрано след разпадането на Съветския съюз през 1991 година, с цел да получат политическо въздействие и власт.

Инвазията на Русия обаче подрони въздействието им, като унищожи промишлени активи на изток и юг, а следените от тях телевизионни канали излъчват по централизиран сигнал след офанзивата на съветските сили през февруари 2022 година

Закон от 2021 година, ориентиран към ограничение на тяхното политическо и икономическо въздействие, също изпрати явен сигнал и в този момент олигарсите са станали " много налични " за управляващите, регистрира правосъдният министър.

" По-лесно е да получите достъп до документи, до очевидци, до преписки по делата, което беше невероятно до преди няколко години за правоприлагащите органи ", означи той.

Миналия месец беше задържан милиардерът Игор Коломойски, в миналото считан за основен настойник на президента Володимир Зеленски, по съмнение в машинация и пране на пари.

През май Украйна разгласи, че подозира предприемача Дмитро Фирташ, търсен от Съединените щати, както и компании под негов надзор в заграбване на до 485 милиона $ в " огромна скица ", включваща украинската система за пренос на газ.

И двамата отхвърлят да са направили нарушаване.

По-рано тази година управляващите конфискуваха активи на стойност над 375 милиона $, които съгласно тях принадлежат на милиардера в заточение Вадим Новински, за който настояват, че е помагал на Русия. Той също отхвърля да е правил закононарушение.

Украинската капиталова група " Смарт Холдинг " заяви, че активите към този момент не принадлежат на Новински, който се е отказал от собствеността си предходната година.

Украйна желае да се причисли към Европейския съюз и да покаже на своите западни сътрудници, че може да се оправи с упования голям приток на вложения и средства за възобновяване на страната.

Агенциите за битка с корупцията започнаха каузи против сегашни и някогашни чиновници. Отделно, управляващите се надяват и на промени в правосъдната система и подсилване на върховенството на закона.

Европейски Съюз предложи на Киев да отсрочи използването на законодателството от 2021 година, което слага в указател лицата, избрани от Съвета за национална сигурност като олигарси, заради риска да бъдат " осъществени злоупотреби за политически цели ".

Малюска съобщи, че Киев ще се съобрази с рекомендациите на Европейски Съюз, само че в това време украинските правоприлагащи органи ще продължат следствията си, които той назова " изменящи играта " опити на Киев за пречистване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР