Украинските траншове се оказаха в състояние на неопределеност. В последния

...
Украинските траншове се оказаха в състояние на неопределеност. В последния
Коментари Харесай

Скъса се бента на недоволството. Киев няма да има пари за нова офанзива

Украинските траншове се оказаха в положение на несигурност. В последния миг Вашингтон съумя да избегне шатдаун, т.е. прекъсване на работата на държавното управление на Съединени американски щати. Но цената на това беше приемането на бюджета без обособяване на средства за потребностите на Киев. Това незабавно ускори антивоенното придвижване в Европа – и може да има далечни последствия за цялата украинска политика на груповия Запад.

Целият месец септември в Съединени американски щати мина под знака на надвисналата опасност от затваряне.

Въпреки че това се е случвало повече от един път в американската история, в този момент всяко заледяване на работата на държавното управление на фона на всички рецесии, разцеплението на страната и прокси войната в Украйна заплашва да докара до доста пагубни последствия.

Затова в последния миг те се пробваха да избегнат прекъсване.

Председателят на Камарата на представителите републиканецът Кевин Маккарти се съгласи да одобри " чисто " предложение за бюджет за идващия месец и половина, доникъде на ноември.

Той не включваше републикански начинания като редуциране на държавните разноски или орязване на бюджетите на разследващите организации, които американската десница упреква в политизиране на работата им и оказване на напън върху Доналд Тръмп.

Белият дом изрично отхвърли да направи бюджетни съкращения. Въпреки че републиканците упорстват това да бъде уредено, акцентирайки неконтролираното повишаване на държавния дълг до 33 трилиона $ и недостига до 2 трилиона $.

И двете страни не съумяха да реализират компромис, тъй че представителят Маккарти взе най-простото решение. Той даде на Вашингтон още месец и половина, с цел да откри консенсус.

Краткосрочният бюджет на Маккарти не включваше разноски за Украйна, заради обстоятелството, че Републиканската партия остава разграничена по този въпрос. И в случай че те бяха включени, забележителна част от законодателите просто биха отказали да одобряват подобен бюджет.

Контролираният от демократите Сенат и Белият дом трябваше да одобряват този метод - и насилствено да одобрят републиканския бюджет.

Това обаче незабавно докара до въстание против Маккарти от представители на дясното крило на републиканците, които за първи път в историята съумяха да реализират оставката на сегашния ръководител на Конгреса.

Конгресменът Мат Гец, главният конкурент на Маккарти, го упреква, че се пробва да прокара някакъв законопроект за финансиране на Украйна в последния миг.

Маккарти може да бъде сменен от конгресмена Стив Скализ, втори в републиканската подчиненост. Той е по-активен критик на Киев, обвинявайки украинците в корупция и кражба на американски помощи.

Украинските лобисти имат намерение да прекарат идващия месец и половина в обезверено увещание на законодателите да се срещнат по средата и въпреки всичко да обезпечат малко пари за Киев. Това обаче става все по-трудно осъществимо.

Последните изследвания на публичното мнение демонстрират, че за първи път от началото на спора в Украйна повече от половината американци са срещу отпущането на нови траншове. Освен това измежду елементарните републиканци делът на съперниците на Киев надвиши две трети.

В Конгреса аритметиката е малко по-различна.

Републиканските законодатели са разграничени почти на половина - малко повече от 100 са за по-нататъшно разпределяне на траншове на Украйна и към същия брой са срещу. Сред демократите има и дребна антивоенна група от конгресмени.

Общо те са към 120-140 - въпреки всичко по-малко от половината, само че към този момент доста повече от предходната година. По това време най-вече няколко дузини законодатели гласоподаваха срещу отпущането на пари на Киев.

Критиците на украинската политика на Джо Байдън не са удовлетворени от доста неща.

Това е и показната индиферентност на президента на Съединени американски щати към многочислените проблеми в Америка - повишаването на престъпността, миграционната рецесия, проблемите в стопанската система.

Това е неналичието на действителен триумф на бойното поле с неуспеха на нашумялото украинско „ контранастъпление “.

Това и опасенията, че военните арсенали на Съединени американски щати ще бъдат изцяло изчерпани и Америка ще се окаже, че играе на догонващо закъснение в жестока конкуренция с Китай.

И най-после, има основателни опасения от ескалация на спора и опасност от нуклеарна война с Русия.

Е, не може без типична политическа игра - в последна сметка за републиканците е просто преференциално да разкриват обстоятелства за корупция при кражбата на украински траншове, свързвайки това със свадите за пране на пари и измами към семейство Байдън. И също по този начин да изискват одит на всички изразходвани средства, преди да разпределят нови траншове.

Не на вятъра сега Държавният департамент пусна цялостен справочник за Киев за осъществяване на незабавни „ антикорупционни “ промени.

И, както споделиха украински представители, той изиска всичките тези 45 дни на бюджетни борби във Вашингтон да преминат без огромни корупционни кавги.

На този декор незабавно се активизираха европейските бюрократи в Брюксел.

От една страна те по всевъзможен метод започнаха да молят американците да не отхвърлят да финансират Украйна. И въпреки това, да обещае от свое име на Киев „ златни планини “, ако Вашингтон стартира да се отдръпва от присъединяване в спора.

Но и тук се появиха проблеми.

В последна сметка европейското общество в по-голямата си част към този момент е изтощено от санкционни войни и спор с Русия. Всякакви изследвания, направени от „ публични “ социолози в Брюксел, като услугата Евробарометър, демонстрират явна картина.

„ Партията на войната “ измежду европейците се е свила до към една четвърт от популацията през последната година. В някои страни има повече, в други по-малко, само че приблизително единствено една четвърт от европейците не престават да поддържат закупуването на оръжия за потребностите на Киев.

Не е изненадващо, че при тези условия се следи внезапно повишаване на известността на антивоенните сили.

В Словакия партията " Смер " на Роберт Фицо, дълготраен критик на Киев, завоюва изборите. В Полша десните изолационисти от партията Конфедерация стават все по-силни.

В доста немски провинции Alternative für Deutschland към този момент се бори за първо място в класацията. Партията на свободата, която се опълчва на антируските наказания, може да завоюва изборите в Австрия следващата година.

Доскоро единственият съперник на ястребовата политика на Брюксел в границите на Европейския съюз беше единствено Унгария под управлението на Виктор Орбан.

Но в този момент може да се получи резултат на доминото – критиците на продължаването на войната с Русия да дойдат на власт в доста страни по едно и също време. А това фрапантно ще усложни проектите на Брюксел да съгласува нови украински бюджети.

В краен случай Белият дом евентуално би желал да трансферира част от отговорността за Украйна върху плещите на европейците – да вземем за пример в региона на финансовите траншове.

Но самите европейци доста деликатно наблюдават настроенията във Вашингтон. И колкото повече борбите към украинските бюджети бушуват там, толкоз по-трудно ще бъде да убедим доста европейски столици да споделят благосъстоянието си за потребностите на Киев.

Затова през идващите месеци може да бъде спрян освен бюджетът на Вашингтон, само че и на Брюксел, който през декември ще би трябвало да контракти отпущането на още 50 милиарда евро за Украйна за интервала до 2027 година

В същото време Киев интензивно упорства груповият Запад да даде 43 милиарда единствено през 2024 година В противоположен случай украинската стопанска система може да бъде изцяло подкопана и няма да има с какво да се заплащат заплати на военните, а фронтът ще стартира да се разпада.

До последния миг финансирането на войната в Украйна протичаше значително без проблеми и забавяния. Но в този момент става явно, че избрана „ брана “ от дълго натрупвано неодобрение се е скъсала.

Следователно въпросът за координирането на бюджетите може да се проточи с доста месеци - и да направи обстановката на бойното поле изцяло безизходна за Киев.

Сега Пентагонът би трябвало да пести пари, като отпуска на Украйна единствено дребни военни траншове, основно със снаряди и ракети. От известно време на Киев не са предоставени нови бронирани машини или системи за противовъздушна защита, които да заменят унищожените.

През септември Съединените щати надминаха Германия и даже Канада по мярка на траншовете за първи път. Но те просто механически не могат да заменят Америка за дълго време – арсеналите им са на привършване.

Програми за образование на украински бойци в Съединените щати или закупуване на оръжия непосредствено от военни корпорации към този момент са изгубили финансиране. Пентагонът към момента може да освобождава оръжие от запасите си на дребни порции - чаена лъжичка на час.

Но арсеналите на Америка също не са бездънни - в края на краищата Украйна, да вземем за пример, съумя да изразходва десетгодишен ресурс от американски снаряди и няколкогодишен запас от ракети.

А сериозното увеличение на производството на военна продукция изисква многомилиардни вложения, които също не се разпределят.

В продължение на година и половина спор Съединени американски щати не съумяха действително да „ ускорят “ потенциала на своя военно-промишлен комплекс, макар че получават рекордни облаги.

В последна сметка Вашингтон евентуално ще успее да контракти някои бюджети за потребностите на Украйна през идващия месец и половина. Но парите най-вероятно ще бъдат отпуснати доста по-малко от това, което желаят украинските лобисти.

А това ще значи, че Киев ще би трябвало да затегне коланите в очакване на доста тежка за тях зима. Такива бюджети несъмнено няма да стигнат за нови настъпателни интервенции - а е изцяло допустимо да не стигнат и за защита.

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР