Украинските сили удържа турската офанзива в източната част на страната,

...
Украинските сили удържа турската офанзива в източната част на страната,
Коментари Харесай

Украинските сили удържат руската офанзива в Донбас

Украинските сили удържа турската атака в източната част на страната, оповестяват от Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна.

Властите оповестяват за нови цивилни жертви в Харков и селищата по фронта в Донбас. Град Миколаев в южна Украйна е подложен на обстрел, оповестява ДПА.

" Отново детонации в Миколаев ", написа в Телеграм рано през днешния ден кметът на града Олександър Сиенкевич. Той прикани жителите да се прикрият и да стоят надалеч от прозорците.

Агенция УНИАН съобщи, че локални поданици са съобщили за пукотевица на няколко места в града. Към момента няма информация за вреди и потърпевши.

Междувременно съветското министерство на защитата възобнови предлагането си към украинските военни на територията на металургичния цех Азовстал в Мариупол, да се предадат. Това е трето сходно предложение. В същото време Михаил Подоляк, консултант на украинския президент, твърди, че Русия продължава да нападна Азовстал с мощни противобункерни бомби.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че вижда масирано скупчване на съветски войски, които се готвят да нападат страната му, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

" Сега на практика цялата боеспособна част на съветската войска е съсредоточена на територията на нашата страна и в граничните региони на Русия ", съобщи Зеленски по време на вечерното си видеообръщение, оповестено в Телеграм. По думите му съветската страна е " събрала съвсем всички и всичко, което е способно да се бие с нас ".

Зеленски сподели, че макар изказванията на руснаците, че нанасят удари единствено по военни обекти, те не престават да нападат жилищни региони и да убиват цивилни жители.

" Руската войска в тази война се записва вечно в международната история като най-варварската и нечовешка войска в света ", сподели Зеленски, представен от АП.

По думите му обстановката в Мариупол остава непроменена и е " допустимо най-тежка ". Президентът на Украйна съобщи, че съветската войска блокира всички опити за основаване на филантропични коридори от града.

Зеленски сподели още, че Кремъл не е дал отговор на предлагането за замяна на Виктор Медведчук, непосредствен до президента Владимир Путин, за бранителите на Мариупол.

Украинският президент повтори апелите си за повече оръжейни доставки за Украйна. " Ако имахме достъп до всички оръжия, от които се нуждаем, с които разполагат нашите сътрудници и които са сравними с оръжията на Руската федерация, към този момент щяхме да сме завършили тази война ", сподели Зеленски.

" Морален дълг " на страните, които разполагат с тези оръжия, е да ги дават, уточни Зеленски и добави, че те биха могли да спасят живота на хиляди украинци.

Във вторник водачите на Съединени американски щати, Англия и Канада се ангажираха  да изпратят повече артилерийско въоръжение на Украйна, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън, английският министър председател Борис Джонсън и канадският министър-председател Джъстин Трюдо поеха този ангажимент, откакто те и други съюзнически водачи участваха в предпазен видеоразговор, до момента в който съветската инвазия в Украйна мина към нова фаза.

Очаква се през идващите дни Джо Байдън да разгласи нов пакет военна помощ за Украйна, още веднъж на стойност 800 милиона $, като оповестения предходната седмица, оповестиха във вторник няколко източника, осведомени с тематиката. Това би направило общата военна помощ на Съединени американски щати за Украйна над три милиарда $, отбелязва организацията.

В Лондон Джонсън съобщи пред депутати, че Украйна се нуждае от повече артилерия, тъй като „ това ще се трансформира в артилерийски спор “.

Джъстин Трюдо съобщи, че Канада ще изпрати тежка артилерия и даде обещание да даде повече детайлности.

Съединени американски щати също по този начин приготвят нов кръг наказания против Русия, заяви говорителката на Белия дом Джен Саки пред публицисти.

Видеоразговорът е траял 90 минути, като в него са взели участие още ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, френският президент Еманюел Макрон, немският канцлер Олаф Шолц и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, както и водачите на Италия, Япония, Полша и Румъния.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР