Украинските сили се доближават до Кременна, яростно защитаван град в

...
Украинските сили се доближават до Кременна, яростно защитаван град в
Коментари Харесай

The New York Times: ВСУ наближават Кременна – ключов руски опорен пункт в Луганска област

Украинските сили се приближават до Кременна, гневно защитаван град в източната част на страната, настояват публични лица, в спомагателен знак, че северната част на провинция Луганск остава една от най-оспорваните елементи на бойното поле. В момента провинцията е съвсем напълно под контрола на Русия, написа The New York Times .

" Ситуацията там е сложна, остра “, съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски за Кременна и други горещи точки в Донбас. " Окупаторите употребяват всички запаси, с които разполагат – и това са обилни запаси – с цел да изтръгнат най-малко малко прогрес. “

Кампанията за наново завладяване на Кременна стартира през есента, по времето, когато Украйна си върна град Лиман в Донецка област, в края на пробив през североизточния район на страната Харков, който изтласка съветските сили назад към границата на страната.

Оттогава страните водят поредност от борби и артилерийски дуели за контрола над автомагистрали и дребни селища към Кременна и по на северозапад, в град Сватове. Руските сили превзеха и двете места при започване на 10-месечната си инвазия в Украйна.

Отвоюването на двата града и на третия, Старобелск, може да даде опция на украинските сили да напреднат към съветската граница и да си върнат територия, следена от Русия. Това също ще им даде надзор над триъгълник от пътища, които обезпечават достъп до два по-големи града на юг, Северодонецк и Лисичанск, които паднаха на Русия през лятото.

Регионални украински чиновници настояват, че акцията е фокусирана върху по-големите градове, макар че господин Зеленски неведнъж е казвал, че Украйна желае да си върне цялата територия, която Русия е завзела от 2014 година, в това число Кримския полуостров.

" В непосредственост до града се водят боеве “, сподели регионалният украински боен губернатор Сергей Хайдай за Кременна по националната телевизия в понеделник. Той добави, че в отговор на боен напън част от съветското командване в града се е изтеглило в град Рубежне, на няколко километра на югоизток.

" Руснаците схващат, че в случай че изгубят Кременна, цялата им отбранителна линия ще " се срине “, сподели той в обява в Телеграм във вторник.

Няма без значение удостоверение за развиването на бойното поле, само че Виталий Кисельов, почитан съветски чиновник в Луганск, съобщи по държавна телевизия в понеделник, че обстановката към Кременна и Сватово остава " доста напрегната “. Луганск е една от четирите провинции, които Москва анексира през септември.

През последните седмици съветските сили построиха серия от отбранителни линии покрай Кременна и други елементи от фронтовите линии в Украйна. Те също по този начин прекъснаха понтонните мостове над река Северски Донец, която минава през северен Луганск, заяви военната администрация на провинцията в Телеграм в понеделник.

NYT цитира мнението на основания във Вашингтон мозъчен концерн Институт за проучване на войната, че откакто загуби град Херсон на юг и претърпя други териториални неуспехи, Русия събира силите си в северен Луганск за атака, която ще има за цел да разшири контрола си в района и по-късно евентуално да навлезе в провинция Харков.

За тази цел, съгласно анализаторите, Русия дава приоритет на активизирането на войски за отбрана на Кременна и Сватово пред интервенции в други елементи на по-широкия район на Донбас. Институтът цитира отчети на украинската войска за увеличени съветски придвижвания на войски, военна техника и муниции в региона.

В обявата се споделя, че съветският триумф в кратковременен проект наподобява малко евентуален поради сложния терен и " доста лимитираните “ нападателни качества на съветската войска.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР