Украинските сили са превзели редица окупирани селища при много остро

...
Украинските сили са превзели редица окупирани селища при много остро
Коментари Харесай

Украинската армия е превзела редица окупирани селища

Украинските сили са завладяли редица окупирани селища при " доста остро и бързо " нахлуване в източната част на страната, заяви назначеният от Русия локален началник. Украинският пробив може да се трансформира в повратна точка на войната. Според украинския президент Володимир Зеленски, въоръжените сили на страната му през последната седмица са си възвърнали хиляда квадратни километра окупирана територия.

Украинското нахлуване е хванало съветските сили неподготвени в уязвим бранш на фронтовата линия и основава забележителен риск за снабдяването на съветските войски, означават пред Ройтерс военни наблюдаващи. Според някои оценки украинските елементи са на 15 километра от Кипянск, железопътен възел, употребен от месеци от Москва за доставяне на съветските подразделения на изток. Руската администрация за Харковския район заяви за евакуация на три три обитаеми места под съветски надзор поради украинската контраатака. Москва сподели съветски сили, пътуващи към Харковски район.

" Самият факт за сбъднат пробив на нашите отбранителни линии към този момент може да се дефинира като основна победа за тях. Точно това желаеха да реализират, само че въпросът е на каква цена. Прехвърлени са доста съществени украински сили, задействали са всичките си запаси ", сподели Виталий Ганчев, админ на Харковска област.

Украинският президент Володимир Зеленски се срещна с ръководителя на турската компания, която произвеждаща дронове Байрактар и заяви за идно разкриване на неин цех в Украйна. С дронове Байрактар бяха унищожени редица съветски артилерийски системи и бронирани машини, заяви Българска национална телевизия. 

" Досега украинските сили са освободили и поели контрола на към 30 обитаеми места в Харковски район. В някои селища не престават дейностите по инспекция и подсигуряване на територията. Постепенно превземаме нови обитаеми места, като на всички места връщаме украинския байрак и сигурността на хората ", съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски. 

Обстрели са разрушили енергийната инфраструктура на град Енергодар, където живее личният състав на атомната електроцентрала " Запорожие ", заяви Организация на обединените нации с паника за сигурността. Руската войска разгласи, че е унищожила американска система за залпов огън Хаймарс и американска гаубица и удостовери, че Енергодар е без ток.

" В резултат на обстрел на далекопроводите, градът е без електричество. Огневата мощност на врага беше подавана с срещуположен огън на съветската артилерия ", изясни Игор Конашенков - представител на МО на Русия.

Руското външно министерство оцени като незадоволително използването на съглашението за деблокиране на украинския експорт на зърно през Черно море. Москва обвърза удължаването на съглашението, планувано за ноември с досегашното му осъществяване.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР