Украинските сили са получили заповед да се изтеглят от Северодонецк,

...
Украинските сили са получили заповед да се изтеглят от Северодонецк,
Коментари Харесай

Украинските сили са получили заповед да се изтеглят от Северодонецк

Украинските сили са получили заповед да се изтеглят от Северодонецк, удостовери пред Би Би Си почитан представител на района.

Източният град е подложен от седмици на бомбардировки, до момента в който съветските сили се пробват да поемат цялостен надзор над района, цитира news.bg.

Отстъплението на украинските войски би било значимо, защото би оставило целия Луганск под съветски надзор, като се изключи град Лисичанск.

Луганск, най-вече рускоезичен район в Източна Украйна, е основен приоритет за президента Владимир Путин.

Заедно с Донецка област той съставлява по този начин наречения Донбас - огромен промишлен регион, който от 2014 година е в центъра на подкрепяното от Русия сепаратистко придвижване.

Президентът на Русия лъжливо твърди, че рускоговорящите в Донбас са жертви на геноцид - основно опрощение за военното му навлизане в Украйна.

На собствен ред Украйна упреква Москва, че с безразборните си бомбардировки и обстрели прави геноцид против украинския народ.

От няколко седмици Северодонецк е обект на натоварен съветски обстрел, а в последно време се водят яростни улични сражения, при които украинските сили последователно се отдръпват до индустриалните зони на града.

Всички мостове към града са разрушени от съветските войски, които се пробват да го откъснат от следената от Украйна територия. Изтеглянето на Украйна може да е финален опит да избегне обкръжаването си от всички страни.

" Оставането на позиции, които са били безмилостно обстрелвани в продължение на месеци, просто няма смисъл ", съобщи ръководителят на Луганска област Серхий Хайдай пред украинската телевизия.

" Те [украинските сили] получиха заповед да се отдръпват на нови позиции... и да продължат интервенциите си оттова. "

Той добави, че цялата инфраструктура на града е изцяло разрушена, като над 90% от къщите са обстрелвани, а 80% от тях са сериозно развалени.

Началникът на Северодонецкия регион Роман Власенко съобщи, че украинските войски към момента са в града, като в петък съобщи пред радио " Свобода ", че изтеглянето може да отнеме още известно време.

Смята се, че стотици цивилни са останали в Северодонецк, като доста от тях са потърсили заслон в обширния химически цех " Азот ". Преди войната градът е имал население от към 100 000 души.

През последните дни съветските сили напреднаха в регионите към Северодонецк и Лисичанск, а украинското министерство на защитата дефинира селищата на юг и югоизток от градовете като " най-горещия бранш на фронта ".

Но господин Хайдай съобщи, че за руснаците ще бъде " доста мъчно " да завладяват Лисичанск, защото градът, който е ситуиран на рид, има " доста отбранителни позиции ".

Според него в града към момента може да се доставя помощ, а цивилните към момента се изтеглят.

Според съветското министерство на защитата украинските сили към градовете Золоте и Хирское към този момент са изцяло обкръжени.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР