Украинските сили са извършили удари с дронове, насочени към Ростовска

...
Украинските сили са извършили удари с дронове, насочени към Ростовска
Коментари Харесай

ISW: Колко близо е наистина Русия до ядрено оръжие в Украйна

Украинските сили са направили удари с дронове, ориентирани към Ростовска област през нощта на 8 против 9 март и може да са блъснали съветски авиационен цех, модернизиращ самолети за радарно разкриване на далечни дистанции A-50. Руското министерство на защитата (МО) твърди, че съветските сили са прехванали 41 украински дрона през нощта над Ростовска област, а съгласно очевидци ударът е предизвикал минимум пет детонации.

Геолокирани фрагменти от удар демонстрират детонация в авиозавода Бериев в Таганрог, Ростовска област . Съобщава се, че авиационният цех Бериев в Таганрог обновява и модернизира съветски самолети A-50 за Украйна. Руски източници настояват, че заводът ремонтира A-50, развален при предходен удар с дрон (вероятно имайки поради офанзивата против съветски A-50 в авиобаза Мачулищи в Минск, Беларус, през февруари 2023 г.).

Радио Свободна Европа/Радио Свобода разгласява сателитни изображения от 29 февруари, показващи, че детонацията  е станала на към 900 метра от съветски аероплан А-50, който преди този момент е бил в самолетния цех Бериев, макар че не е ясно дали е бил в на същото място по време на удара. Висши украински чиновници не са коментирали стачката все още на тази обява. ISW не може да удостовери, че докладваният удар е развалил някой съветски аероплан A-50, уреди за ремонт или възобновяване на самолети или друга съветска военна инфраструктура в региона.

Това се показва в дневния разбор на Института за проучване на войната (ISW) за обстановката на фронта.
 Властите на Ростов са отблъснали офанзива с дронове
Властите на Ростов са отблъснали офанзива с дронове

Напрежение на фронта

Руски източници разпространиха фрагменти от съветски удар на 9 март, като  настояват, че е унищожена система за противовъздушна защита Patriot в Източна Украйна, макар че към момента няма удостоверение на тези изказвания. Руското министерство на защитата (МО) разгласява фрагменти на 9 март, за които твърди, че демонстрират по какъв начин съветските сили поразяват украинска противовъздушна отбранителна установка С-300 с ракети Искандер покрай Покровск, Донецка област.

Руски източници демонстрираха и спомагателни фрагменти от последствията от удара, за които се твърди, че демонстрират унищожени немски камиони MAN KAT1 , които могат да бъдат употребявани като база за ракетни установки за противовъздушна защита Patriot. Руски източници използваха този кадър, с цел да настояват, че съветските сили са унищожили система за противовъздушна защита MIM-104 Patriot, макар че съветското МО към момента не е преразгледало предходното си изказване за заличаване на украинска система С-300.

Руската държавна медия РИА Новости заяви, че източник е декларирал, че съветският удар с " Искандер " е унищожил две системи за противовъздушна защита " Пейтриът " . Няколко акаунта в OSINT обществените медии заключиха, че ударът евентуално е унищожил " Пейтриът ", макар че различен OSINT акаунт означи че украинските сили също употребяват камионите MAN KAT1 като логистични транспортни средства. ISW към момента не е разкрила доказателства, потвърждаващи, че съветските сили са унищожили система за противовъздушна защита Patriot.
 Украйна смъкна още един съветски A-50 Обновена
Украйна смъкна още един съветски A-50

Командващият Военновъздушни сили на Украйна, генерал-лейтенант Микола Олешчук удостовери свалянето

Американски чиновници са декларирали пред CNN, че  през 2022 година  По същото време Русия е провела интензивна осведомителна интервенция, ориентирана към Запада, по отношение на това, че евентуално употребява нуклеарно оръжие против Украйна, с цел да възпре западната поддръжка. CNN заяви на 9 март, че двама високопоставени чиновници на администрацията на Байдън са декларирали, че Съединените щати са почнали " прецизна подготовка " за евентуален съветски нуклеарен удар на " тактическо или полесражение " в края на 2022 година, откакто са събрали разследваща информация, показваща, че чиновници на Кремъл на разнообразни равнища са обсъждали тази опция.

Съединените щати са се свързали с голям брой високопоставени чиновници на Кремъл, разискали са въпроса със съдружниците на Съединени американски щати и са поискали от Китай и Индия да обезсърчат Русия. CNN заяви, че американски чиновник е оценил, че китайските и индийските обществени изказвания са " потребен, безапелационен фактор " , който демонстрира на Русия цената на тяхното евентуално решение.

Съединените щати считат, че забележителните съветски териториални или персонални загуби в Украйна биха могли да бъдат " евентуален спусък " за съветски тактически нуклеарен удар, защото Кремъл гледа на региони на окупираната Украйна, като град Херсон, като съветска територия и евентуално преглежда загубата на такива територии като директна опасност за Кремъл или съветската страна - един сюжет, при който Русия ще обмисли потреблението на нуклеарни оръжия.
 Експлозии разсъниха Херсон
Експлозии разсъниха Херсон

Нападение от съветската войска

CNN заяви, че съгласно американски чиновници Кремъл може да се е опитал да употребява изказвания, че Украйна е възнамерявала да употребява " мръсна бомба ", която съветският министър на защитата Сергей Шойгу и други чиновници на Кремъл са рекламирали в диалози със западни военни и политически чиновници по това време, като " прикритие " за съветски тактически нуклеарен удар. Шойгу и други чиновници на Кремъл рутинно обществено популяризираха изказвания за украинска " мръсна бомба " през октомври 2022 година като част от информация, предопределена да възпре западната помощ за сигурността на Украйна след разгрома на украинските сили от съветските сили в Харковска област през септември 2022 година

Украинските сили прекрачиха нуклеарните " червени линии " на Русия няколко пъти в хода на войната. Което демонстрира, че най-вероятно са осведомителни интервенции, предопределени да възпрат дейностите на Украйна и Запада за проваляне на съветската инвазия в Украйна. Освобождаването от Украйна на окупираните от Русия територии по време на контранастъплението в Източна и Южна Украйна през есента на 2022 година и последващите украински удари против окупирана Украйна нарушиха " алените линии " на Русия.

Присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО също наруши по този начин наречените червени линии на Русия . ISW продължава да прави оценка, че съветската приложимост на нуклеарна сила в Украйна остава доста малко евентуална.
 Politico: Кремъл мъчно ще разположи нуклеарно оръжие в Космоса
Politico: Кремъл мъчно ще разположи нуклеарно оръжие в Космоса

Русия въпреки всичко е направила пробив

Високопоставени арменски чиновници обявиха, че Армения обмисля да изиска участие в Европейския съюз (ЕС) на фона на влошените руско-арменски връзки. Арменският външен министър Арарат Мирзоян съобщи в изявление на 9 март за турския ефирен канал TRT World, че Армения обмисля нови благоприятни условия, " като вземе поради провокациите, пред които е изправена Армения през последните три до четири години ", в това число " концепцията за присъединение към Европейски Съюз ".

Председателят на Народното събрание на Армения за търсене на статут на кандидатка за Европейски Съюз. "

Руските публични лица не са дали отговор на изказванията към тази обява. ISW продължава да прави оценка, че признанието и рецензията на съветския външен министър Сергей Лавров за неналичието на присъединяване на Армения в водената от Русия Организация на контракта за групова сигурност (ОДКС) демонстрира, че Кремъл може да приготвя по-съгласуван отговор на влошаващите се връзки с Армения. Кремъл води хибридни войни против някогашни руски страни, които се стремят към присъединение към Европейски Съюз.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че Украйна ще бъде отворена за договаряния с Русия единствено откакто с  нейните сътрудници разработят кротичък проект и до момента в който Турция продължава да предизвиква своята лична преговорна платформа за войната в Украйна. Зеленски съобщи, че Украйна ще предложения представители на Русия на мирна среща единствено откакто разработят кротичък проект.
 В Турция ли ще се кове мира в Украйна?
В Турция ли ще се кове мира в Украйна?

Ердоган предложи да бъде хазаин на руско-украинска среща на върха

Украйна възнамерява да организира първата украинска среща на върха за формулата на мира в Швейцария през 2024 година Турският президент Реджеп Ердоган съобщи на 8 март, че Турция е подготвена да бъде хазаин на среща на върха за мир сред Украйна и Русия. ISW продължава да смята, че Русия не се интересува и няма интерес да постави завършек на войната на каквото и да било, с изключение на посочените от максималистични условия за заличаване на суверенитета на Украйна.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР